Papandopulijana – u počast velikanu

Modrušan je za kraj kazao kako je od impozantnih 490 Papandopulovih djela, njih 170 nastalo u Tribunju što svjedoči tome koliko je Papandopulo bio nadahnut mjestom u kojemu je proveo 17 godina života

Šesti po redu Festival “Papandopulijana” u čast jednog od najvećih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, koji je svoje posljednje godine života proveo u Tribunju, održat će se i ove godine s bogatim trodnevnim programom.

Festival se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice, a počinje u ponedjeljak, 6. kolovoza otvorenjem izložbe “Boris Papandopulo i Tribunj” u tribunjskom Kulturnom centru, dok će na Trgu Škver u utorak koncerte održati mladi glazbenici predvođeni Aljošom Jurinićem, a zapjevat će i Đani Stipaničev.

“Papandopulijana” je od velike važnosti za Tribunj i za cijelu Turističku zajednicu. Na ovaj način promičemo kulturni turizam, a svake godine festival posjeti još više ljudi. Ove godine dolaze nam dva velikana, pijanist Aljoša Jurinić i Đani Stipaničev, rekla je direktorica tribunjske Turističke zajednice Josipa Jerkov u petak na predstavljanju programa festivala u šibenskom HNK.

Tribunjski načelnik Marko Grubelić istaknuo je da je “Papandopulijana” jedno od najvećih kulturnih događanja u Šibensko-kninskoj županiji.

“Boris Papandopulo bio je veliki čovjek i još veći umjetnik. Zadužio nas je svojim postojanjem i životom u Tribunju i iznimno smo ponosni što smo domaćini ovako velike manifestacije. Organizacija festivala i sadržaji su sve bolji iz godine u godinu.Svi koji dođu u Tribunj nose lijepu priču iz mjesta i to je najbolja reklama tako da se trudimo održati tradiciju”, rekao je Grubelić.



Umjetnički voditelj festivala Marijan Modrušan rekao je da program u ponedjeljak, 6. kolovoza, počinje izložbom Boris Papandopulo i Tribunj u tribunjskom Kulturnom centru u 21 sat. potom će biti održana i “Papandopulijana” mladih umjetnika u Kulturnom centru, a svirat će Ana Batinica na flauti i Benjamin Čaušević na gitari.

Festival će biti svečano otvoren u utorak, 7. kolovoza, na Trgu Škver u Tribunju u 21 sat kada će pijanist Aljoša Jurnić zajedno s Hrvatskim gudačkim kvartetom izvesti najpoznatija Papndopulova djela, a pridružit će im se i Đani Stipaničev i Klapa More.

Bogati trodnevni program završava koncertom vokalnih djela duhovne i svjetovne glazbe koji je na rasporedu u četvrtak, 9. kolovoza, u 21 sat u Crkvi Velike Gospe u Tribunju gdje će pjevati sopranistica Tanja Ruždjak, mezzosopranistica Sonja Runje, bariton Marin Čargo uz klavirsku pratnju Danijela Gašparovića.

Modrušan je za kraj kazao kako je od impozantnih 490 Papandopulovih djela, njih 170 nastalo u Tribunju što svjedoči tome koliko je Papandopulo bio nadahnut mjestom u kojemu je proveo 17 godina života.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI