Pogledajte kako su Samuel L. Jackson, Hugh Grant i Lisa Kudrow sumirali godinu

Tvorci uspješne serije “Black Mirror” kraj najgore godine koju pamtimo u modernoj historiji obilježili su mockumentaryjem prigodnog naslova “Death to 2020”. Svi se slažemo u jednom: 2020. godina zaista zaslužuje smrt.

Događaje koji su obilježili 2020. godinu želimo što prije zaboraviti. No, gore od prirodnih katastrofa koje su nas zadesile ponašali su se ljudi, posebno političari i “stručnjaci” raznih profila koji su nam “popili” ono malo zdrave pameti koja nam je preostala.

Producenti hit serije “Black Mirror” Charlie Brooker i Annabel Jones snimili su urnebesno duhovit osvrt na događaje koji su se nizali jedan za drugim u Americi i Velikoj Britaniji i upisivali u hroniku niza apsurda bez presedana u godini na izmaku. “Death to 2020” je originalna Netflixova produkcija i objavljena je na streaming servisu 27. decembra.

Samuel L. Jackson, Hugh Grant i Lisa Kudrow predvode ekipu tobožnjih stručnjaka koji su zamoljeni za komentar na određenu tematiku. Bilo da se radi o pandemiji koronavirusa, Trumpovog nesnalaženja u pandemiji ili pokreta “Black Lives Matter”, tobožnji novinari, historičari, politički savjetnici, teoretičari zavjera i domaćice daju svoj duhovit komentar na događaje. Svi oni dijele jednu zajedničku osobinu. Površni su, njihova izlaganja su nelogična i humor se gradi na njihovom profesionalnom nerazumijevanju situacije koja je svijet bacila na koljena.

Pritom, komentar slušamo uz dokumentarne snimke i uz naraciju Lawreneca Fishbournea (“Matrix”). Međutim, teško da humor može biti crnji od onoga što nas je pokosilo u godini koju svi želimo odložiti na smetljište historije.



Hugh Grant je historičar koji smatra da su “Game of Thrones” i “Star Wars” stvarni događaji, a pokušavajući razumjeti što se događa, uglavnom se grčevito drži za čašu žestokog pića. Ali ludilu se ne nazire kraj, jer to nije sve što se događa u nešto malo više od sat koliko traje film. Naime, jedna od “talkingheadsa” u dokumentarcu je i Tracey Ullman kao kraljica Elizabeta II, koja pokazuje neskrivenu ljubav prema seriji “The Crown” i antagonizme prema princu Harryju i Meghan Markle, koji su spakirali kofere i iselili se iz Buckinghamske palače.

Na početku bijaše…

Godina je počela iznenađenjima iz Azije. Prije pandemije koronavirusa i sveopćeg lockdowna, filmski svijet je pokorio južnokorejski naslov “Parazit” Bonga Joon-hoa, koji je odnio sve što se na dodjeli nagrada Američke filmske akademije odnijeti može.

Oscari su naprosto oteti američkoj filmskoj industriji. Potom je u februaru iz Azije stigao misteriozni virus, a onda se svijetom prolomila tišina pa smo gledali slike praznih ulica megapolisa i smrti koje su dolazile sa svih strana svijeta.

U fokusu priče su i američki predsjednički izbori, ponašanje predsjedničkih gerijatrijskih kandidata i njihovih slabosti, poput Bidenove potrebe da dodiruje i miriše kosu sagovornica, kao i insinuacije o njegovim pedofilskim sklonostima. Nadalje, tu je i analiza događaja koji su pratili ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je ugušio američki policajac kada je pokušao kupiti cigarete lažnom novčanicom od dvadeset dolara. Zanimljivo je čuti i šta za naše protagoniste znači slogan “Black Lives Matter”.

Glumci holivudske A liste i dominantna imena televizijske hit produkcije, među kojima su još Leslie Jones iz “Ghostbustersa” i Joe Keery iz serije “Stranger Things”, komentarišu godinu koju, kako kaže promotivni slogan, nikada nećete zaboraviti, iako ćete se svim silama truditi da je izbrišete iz sjećanja. Smijeh je katarzičan, a najbolji humor je onaj u kojem ima ponešto istine.

Tako su se tvorci uspješnice “Black Mirror” dosjetili da se našale s kolektivnim ludilom. Neki od sagovornika u filmu su već dobrano mentalno načeti zbog izolacije (poput dviije domaćice iz Amerike i Velike Britanije), koje žive paralisane cjelodnevnim konzumiranjem televizijskih programa i vijesti, iz čega bježe u teorije zavjere. S druge strane, neki su se na cijeloj situaciji uspjeli obogatiti u bespućima internet biznisa.

U režiji Ala Campbella i Alice Mathias događaji iz 2020. godine će vas toliko iziritirati da ćete zamrziti likove koji vam je prepričavaju. Dokumentarac izgleda kao uvrnuta epizoda serije “Black Mirror”, a cijeli jedan tim scenarista je predano radio četiri mjeseca kako bi hronološki poredali događaje i kreirali igrane scene komentara na njih. U vremenu kada su politička scena i klimatske promjene dosegle tačku pucanja, ljudi koji vode svijet nalikuju na bolesne monstrume iz dokumentarca “Tiger King”. Potpuno je suludo sve što se događa, a neke minute filma su posvećene i štetočinama antivakserima i onima koji su još uvijek skeptični u vezi s postojanjem korone.

Nekoliko sati nas dijeli od kraja omražene godine. U duhu vica koji ovih dana kruži društvenim mrežama, ne bi trebalo zakoračiti u 2021. godinu sve dok ne vidimo njen najavni trailer. Ipak, 2020. godina još uvijek traje i sve je moguće do ponoći.

Kako god, želimo vam svu sreću…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI