POLOVINU ASORTIMANA IZVOZI, I U HRVATSKU: ‘Vina s mirisom smilja, makije i hercegovačkog krša’

Foto: Marko Čolić

Hercegovačka vinarija Keža s područja ljubuških Studenaca nedaleko znamenitog vodopada Kravica ima vinograde na ukupnoj površini od 28 hektara. Vlasnik vinarije Marko Keža vinograde je počeo saditi 2005. godine, a dvije godine kasnije došli su prvi plodovi i krenula je vinska priča.

Danas imaju stari podrum u Mostarskim vratima, a od početka sljedeće godine počinje izgradnja nove moderne vinarije usred vinograda dimenzija 49/39/9 metara dubine. Ta jama je iskopana prije nekoliko godina te je obitelj Keža čekala sve dozvole i papire.

Vinarija je idealno uklopljena u okoliš, a kada bude gotova nalazit će se samo nekoliko metara iznad površine sa kušaonicom, barrique dvoranom i arhivom. Imat će sve potrebne prostorije i strojeve za preradu grožđa koje mora imati današnji moderno koncipirani podrum. Ukupna površina vinarije iznosit će 4500 četvornih metara.


Prosječna godišnja proizvodnja vina iznosi oko 120 tisuća litara, a oko 50 posto proizvodnje izvoze. U 2019. godini najviše je prodano vina u Njemačku, i to 26 paleta, Kinu 24 palete, Hrvatsku i Kanadu. Izvoz im je i dalje prioritetan i to posebice za Njemačku gdje su i poslovno povezani s dvjema vlastitim tvrtkama.

Foto: Marko Čolić

Na 28 hektara vinograda zasađeno je oko 18 hektara žilavke, 2,4 hektara blatine, 2,5 hektara plavca malog, oko 2 hektara CS-a i syraha te 1,5 hektar merlota. Vinogradi su na nadmorskoj visini od oko 100 metara, blago položeni prema jugozapadu oko 6 kilometara zračne linije od mora.



Vina vinarije Keža nedavno su predstavljena i u Zagrebu. Od vina su predstavljena žilavka Ž premium 2020., Žilavka selekcija Ž 2019., merlot, Rose Ž premium 2020., Blatina Ž premium 2018., Syrah Ž premium 2015., Cabernet sauvignon Ž premium 2018., Merlot Ž premium 2019., Plavac mali Ž premium 2017., Merlot premium 2019. i Plavac mali 2017.

Kako je istaknuto, u vinima se osjeća “miris smilja, makije i hercegovačkog krša”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI