POSLASTICA KOJA SE NE ZABORAVLJA: Bregovska pita je ponos Podravine, recept je star više od 100 godina!

Tradicionalna podravska delicija!

Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
3 žlice guščje masti ili 5 žlica ulja
malo soli
topla voda

Priprema tijesta:


Izmiješate tijesto i ostavite ga da počiva 30-40 minuta. Od tijesta napravite 8 kuglica te ih razvucite u 8 mlinaca (kora).

Preljev za mlince (kore):
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
20 dag margarina



Priprema preljeva:

Pomiješate jedno jaje, dvije žlice kiselog vrhnja i margarin te ih otopite na štednjaku. Preljevom polijevajte kore (mlince) svaki put kada slažete novi kat pite.

Nadjevi:
2 kg reskih jabuka
5 vrećica cimeta
25–30 dag šećera
25 dag grožđica

Priprema nadjeva:

Jabuke očistite, naribajte te dodajte cimet (do 5 vrećica) i šećer.

Pitu slažite u katovima: prvo jabuke, zatim usitnjene orahe te grožđice i tako redom, svaki put sa slojem tijesta između. Pecite sat i pol kako bi jabuke omekšale i dobro se ispekle.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI