Potres je ponovno oštetio dijelove Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

Razoran potres ponovno je ostavio tragove na zgradi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) u Demetrovoj ulici na Gornjem Gradu, izvijestio je u četvrtak HPM.

Srećom, ovoga puta, ističe HPM, šteta je neusporedivo manja nego proljetos – odlomljena je žbuka, popadao je inventar te nastala poneka pukotina u zidu i otpala cigla.

“Muzej je zatvoren od ožujka, a većinu građe preselili smo na sigurno u objekt na Novom Petruševcu, prvu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj”, izjavila je ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović.

Napomenula je kako je potpisan ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava vrijedan 69.272.612,59 kuna. Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej naziv je trenutno najvećeg projekta u kulturi u Hrvatskoj, dodala je.

Veći prostori, suvremena oprema, akreditirani laboratoriji, suvenirnica i kafeterija samo su neki od brojnih sadržaja novog Prirodoslovnog muzeja koji nas očekuje krajem 2023. godine.Novi će sadržaji pružiti posjetiteljima jedinstveni doživljaj i emociju zbog kojih će željeti doživljeno iskustvo, nova znanja i spoznaje o prirodoslovlju podijeliti i preporučiti svojim bližnjima, prijateljima i poznanicima.

Nakon provedbe projekta, naglasila je kako očekuje veći broj posjetitelja, poboljšano zadovoljstvo posjetitelja, unapređenje znanstvene djelatnosti kroz certificirane laboratorije, unapređeno djelovanje u području čuvanja i prezentacije hrvatske kulturne baštine, povećani broj novozaposlenih i povećanje turističkih izdataka za usluge u kulturi.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI