POZNATA SPISATELJICA BRUTALNO SPUSTILA ‘RODITELJIMA-ODGOJITELJIMA’: Riječi baš nije birala! ‘Vi ste žrtve ideologije, bliske pokojnom Bandiću’

Foto: Josip Regovic/PIXSELL / Facebook

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je krenuo s najavljenim uštedama, a jedna od njih odnosi se i na mjeru koja je digla najviše medijeske

Riječ je o mjeri roditelj-odgojitelj. I dok su se brojni korisnici te mjere bune, postoje i oni koji smatraju da je ona bila promašaj.

Jedna od njih je i spisateljica Ivana Bodrožić koja je reagirala na izjavu jedne korisnice navedene mjere koja je istaknula da je sada u panici.

Objavila je nešto duži post na Facebooku i nije bila baš previše nježna.

“Well, breaking news – to je riječ koja opisuje stanje većine svih ostalih roditelja koji pokušavaju zadržati posao da bi prehranjivali i odgajali svoju djecu danas u Hrvatskoj, blagajnika roditelja, samohranih roditelja, samostalnih umjetnika roditelja, nezaposlenih roditelja dvoje ili jednog djeteta, svih roditelja koji žive izvan Zagreba.



Ljudi koji su se odlučili koristiti mjeru ”roditelj odgojitelj” zaista jesu žrtve ideologije, ali one bliske pokojnom Bandiću. Posložiti svoj život na način da se odlučite na treće dijete zbog sigurne financijske naknade koja se isplaćuje iz plaća roditelja koji rade puno radno vrijeme, a da sami niste u potrebi, u najmanju ruku je neetično.

Također, zbogom ravnopravnosti, dobro jutro Gileade, s obzirom da tu mjeru mahom koriste majke koje onda, po logici stvari, kao profesionalne odgojiteljice s punim radnim vremenom preuzimaju sve poslove i svu odgovornost za konačni produkt, djetetov fizički, mentalni i duhovni razvoj, a onda naravno i krivnju, zar ne? Ne uzimajući u obzir da do trenutka kad djeca porastu one su izvan svakog kolosijeka samorealizacije koja nije unutar kuće. Čemu to uči djecu, promislite malo.

I dajte, kakvo je to famozno ime mjere? Nije svatko tko ostaje doma s djecom nužno i odgojitelj. Za odgoj je potrebno daleko više od ostajanja s djecom doma. Svi trebaju imati pravo na izbor, pogotovo kad se on ne slaže s našim vlastitim viđenjem, ali ovo je diskriminacija na raznim osnovama koja se sada, ukidanjem ove mjere, pokušava umotati u napad na najslabije”, napisala je Bodružić na svome Facebooku.

Foto: Facebook

Podsjetimo, mjeru roditelj-odgojitelj je uveo pokojni gradonačelnik Milan Bandić kao stimulaciju populacijske politike. Mjera je osiguravala sigurna primanja majkama s troje ili više djece.

Protivnici mjera smatraju kako ona nije dobra niti za majku, koja se pritom isključuje s tržišta rada na 15 godina te kasnije teško može pronaći posao, a niti za djete koje u tom slučaju nema pravo na vrtić.

Mjera je s predviđenih 100 milijuna kuna porasla na više od 400 milijuna kuna, novac s kojim bi se moglo izgraditi desetak novih vrtića u Zagrebu. Nova je gradska vlast odlučila ostaviti mjeru za one koji već imaju pravo na nju, no novih prijava neće biti.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI