Predavanja o Jadranskom moru

Jadran je ugrožen prometom, posebno transportom opasnih tereta. Ukupna kumulativna površina naftnih mrlja zbog izlijevanja sa brodova  iznosi 1228 km 2, tj.  tri je puta veća od površine otoka Cresa. Računa se da se danas u Jadranu iskrca preko 10 milijuna tona balasta

U sklopu proslave Mediteranskog dana obale, Hrvatski pomorski muzej Split poziva na dva predavanja. U suradnji s Udrugom podvodnih aktivnosti Rostrum Split u petak, 21. rujna s početkom u 19 sati, održat će se predavanje uz projekciju “Hrvatsko podmorje – čega sve nema? Arheologija, ekologija, malakologija”’, a 26. rujna 2018. u 19 sati uslijedit će predavanje prof. dr. Ive Babića “Rasponi Jadrana”.

“Konačno su veliki rasponi Jadrana, mora koje je sudbinski odredilo život narodima uz njegove obale. Prema tom moru ponašamo se kao da je beskonačno veliki deponij. Jadran je ugrožen prometom, posebno transportom opasnih tereta. Ukupna kumulativna površina naftnih mrlja zbog izlijevanja sa brodova  iznosi 1228 km 2, tj.  tri je puta veća od površine otoka Cresa. Računa se da se danas u Jadranu iskrca preko 10 milijuna tona balasta. Toliko toga bi htjeli od Jadrana, da se izgradi svaka uvala,da se reduciraju zaštićene zone. Uz Jadran se vezuje turizam, ribarstvo, terminali s opasnim teretom, često funkcije koje se međusobno isključuju. Napravljena podjela na 14 tema, tj. na eko plaže, plaže za surfere, ronilačke, adrenalinske, romantične plaže, plaže za pse, plaže za obitelji s djecom, party plaže, plaže kulture, nudističke plaže, urbane promenadne plaže, plaže sa zabavnim sadržajima za mlade, plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima, te resort, odnosno hotelske plaže. Može li Jadran sve to izdržati?”, izvadak je iz predavanja Ive Babića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI