Predstavljena nakladna djelatnost HAZU u 2019. godini

Davor Pongracic/Cropix

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je u 2019. godini 110 svezaka, odnosno 10 više nego ranijih godina, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare održanoj u dvorani Knjižnice HAZU, na kojoj je predstavljena Akademijina nakladnička djelatnost u prošloj godini.

Konferenciju je otvorio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, a glavni tajnik akademik Dario Vretenar predstavio je opća Akademijina izdanja. Publikacije pojedinih razreda HAZU predstavili su tajnici Akademijinih razreda te predsjednik Zaklade HAZU akademik Zvonko Kusić.

Vretenar je istaknuo kako je HAZU od osnivanja do kraja 2019. godine objavila 6543 razna publikacijska sveska te dodao kako je prošle godine objavljeno 110 svezaka, što je 10 posto više nego ranijih godina.

Napomenuo je da Akademija dvaput godišnje objavljuje Glasnik HAZU te posebno istaknuo vrijednost publikacije “Projekt Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline”.

Naglasio je i kako je na mrežnim stranicama postavljeno 2100 svezaka Akademijinih izdanja u PDF formatu kao i časopisi HAZU-a koji se mogu pronaći na stranicama znanstvene mreže HRČAK.



Izdanja Razreda za društvene znanosti predstavio je tajnik Razreda akademik Gordan Družić, Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti tajnik Razreda akademik Goran Pichler, Razreda za prirodne znanosti tajnik akademik Ferdo Bašić, Razreda za medicinske znanosti tajnica akademkinja Vida Demarin, Razreda za filološke znanosti tajnik akademik Darko Novaković, Razreda za književnost tajnik akademik Pavao Pavličić, Razreda za likovne umjetnosti tajnik Mladen Obad Šćitaroci, Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju tajnik akademik Stanislav Tuksar, a tajnik Razreda akademik Ignac Lovrek predstavio je nakladništvo Razreda za tehničke znanosti.

Akademijina izdanja izložena su na prigodnoj izložbi u dvorani Knjižnice HAZU, a njihov pregled nalazi se na mrežnim stranicama Akademije.

HAZU je objavio i katalog izložbe s cijenama svojih izdanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI