PREMINUO JEDAN OD NAJVEĆIH HRVATSKIH DIRIGENATA: Nikša Bareza je učio od najboljih, dirigirao po europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Jedan od najvećih hrvatskih dirigenata, Nikša Bareza, preminuo je u 86. godini. Više od pola stoljeća dirigirao je po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama.

Rođen je u Splitu gdje je pohađao klasičnu gimnaziju i glazbenu školu za glasovir, da bi nakon toga otišao u Zagreb gdje je studirao dirigiranje na Muzičkoj akademiji. Diplomirao 1. prosinca 1959. godine ravnajući izvedbom Verdijeva “Krabuljnoga plesa” u HNK-u.

Učio je od najboljih Sachsa, Karajana, Matačića. Sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Britain, Orfom, Šostakovičem produbljivao je studij moderne glazbe.

Nakon opernih kuća Zuricha, Petrograda i Graza, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale i redoviti gost europskih opernih kuća od Pariza, Beča Praga do Osla i Firenze.

Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bio je 18 godina.



Posebnu je pozornost posvećivao, suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini i domaćim skladateljima.

Posljednji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke opere, a zadnji je put za dirigentski pult izašao polovinom listopada prošle godine kada je ravnao koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI