‘Priče iz tajnovitih dubina mora i oceana’

Sada, po izlasku iz tiska njegove nove dječje knjige koja mi je postala dostupna prije službenog predstavljanja na ovogodišnjem zagrebačkom Interliberu, mogu samo reći da on kao autor za djecu gotovo da ne može pogriješiti te da stvara književna djela koja će s protekom vremena sigurno postati književni klasici.

Navikli smo već da su knjige za djecu uspješnog autora Želimira Hercigonje ugodna iznenađenja na hrvatskoj dječjoj književnoj sceni. Prije nešto više od godinu dana napisala sam književni osvrt na njegovu izvrsnu knjigu za djecu “Priče iz šume, s livada, polja i jezera” koja me oduševila, također u ovoj istoj biblioteci.

Sada, po izlasku iz tiska njegove nove dječje knjige koja mi je postala dostupna prije službenog predstavljanja na ovogodišnjem zagrebačkom Interliberu, mogu samo reći da on kao autor za djecu gotovo da ne može pogriješiti te da stvara književna djela koja će s protekom vremena sigurno postati književni klasici. O tome nemam nikakve dvojbe. Mislila sam do prije nekoliko godina da je kao autor dosegnuo književne vrhunce svojom bajkovitom proznom koju je književna kritika dočekala s velikim hvalospjevima, no s ove svoje dvije zadnje knjige pokazao je i dokazao da u njemu ima još itekako književnog potencijala, jer njegova mašta je neiscrpno vrelo nadahnuća pa s iznimnom lakoćom tka metafizičke svjetove koji očaravaju svojom ljepotom i dojmljivošću. Ova zbirka priča sadrži deset izvanserijskih priča koje su istovremeno i bezvremenski lijepe i nenametljivo poučne, s izbrušenim književnim jezikom koji nas lako i jednostavno odvodi u neke nove podvodne svjetove u kojima razni životinjski likovi, primjenom figure personifikacije,  žive na zamalo  istovjetan način poput ljudi, suočeni sa gotovo istovjetnom problematikom kao i ljudske zajednice. Kombinacijom suvremene priče koja se djelomično veoma uspješno naslanja na pripovjedačko umijeće i pripovjedački izričaj nekih starih autora, autor stvara fascinantan ugođaj kojim nas trenutačno s lakoćom uvlači u te svoje začudne svjetove podmorja, gdje postoje i evidentne sličnosti s ovim našim modernim vremenima. Pa tako u priči “Kvin i Par, jednojajčani blizanci grbavoga kuta” ta dvojica kitova budalaša lagodno žive svoje živote poput podmorskih, što bi se danas reklo – influensera, jer imaju nepregledno mnoštvo svojih brojnih fanova na društvenim mrežama. Mnoštvo je u današnjem svijetu takvih besposličara i dokoličara koji lagodno žive ne znajući ni sami čime su zaslužili svjetsku slavu. Drugo je pitanje jesu li takvi njihovi životi sadržajni i ispunjeni smislenim i odgovornim življenjem, ali autor nepogrešivo detektira čime će privući mlado čitateljstvo i usput im nenametljivo poslati skrivenu poruku i pouku. Cjelokupnim svojim književnim kazivanjem autor može implementirati osjetljivu dječju dušu i usmjeriti je na put ispravnosti što je u ovim teškim vremenima itekako važno i bitno. Sve su te priče izvor moralnog nadahnuća i moralnih vrijednosti i smatram da će se njihovim čitanjem pomoći djeci da se usmjere na put ispravnosti i življenja na jedan društveno prihvatljiv i ljudski način.

Mene se iz te zbirke priča najviše dojmila priča “Meduza Anemonija, glazbenica” koja govori o snazi glazbe i glazbene umjetnosti. Krasna je i priča” Zvjezdano biće, Oksipokon”, još jedna priča o izvanzemaljskoj snazi glazbene umjetnosti i genijalnosti najvećih skladatelja kroz povijest glazbe: Mozarta, Beethovena, Vivaldija, Haydna… Neki iznimno uvaženi književni kritičari poput dr. sc. Marine Gabelice smatraju da autorove priče balansiraju između modernih animalističkih priča i umjetničkih priča te da balansiraju između tradicije i suvremenosti. Ono što se mene osobno najviše dojmilo kod Hercigonjinih priča je jedna fascinantna emotivna potka njegovih umjetničkih priča u kombinaciji s nevjerojatnom lakoćom fabuliranja kojom stvara fascinantno književno štivo.

Njegovim izravnim obraćanjem čitateljstvu momentalno ostvaruje izniman ugođaj topline i prisnosti pa te priče mnogo lakše prodiru kroz “kožu” onih kojima su namijenjene, a to su mladi čitatelji.

Zaključno, ovu knjigu svaki roditelj djece u dobi od 7 do 13 godina neizostavno treba kupiti jer će im to biti jedna od najboljih odluka u blagdansko vrijeme darivanja koje nam se neumitno i brzo približava. Ova će posebna knjiga biti krasan dar pod osvijetljenim božićnim drvcem i utopliti i obogatiti dušu vašeg djeteta, vjerujte mi na riječ. Ovaj književni osvrt o Hercigonjinom djelu sam ovom prigodom namjerno skratila jer ponekad je manje više, a njegove će sjajne priče same od sebe reći sve ostalo, ovom prigodom neizrečeno.



 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI