PRIPREMITE SAD, UŽIVAJTE ZIMI: Pekmez od smokava u vaš dom donosi miris tradicije!

Idealno za hladne zimske dane!

Sastojci:

5 kg svježih smokava
250 g šećera
1 vanilin šećer
150 g meda
naribana korica triju naranača
2 žličice cimeta u prahu (po želji)
1 žlica limunske kiseline u prahu


Priprema:

Na laganoj vatri rastopite šećer da dobije zlatnožutu boju, a zatim dodajte med.



Smokve izrezane na četvrtine dodajte u smjesu šećera i meda i nastavite ih kuhati na laganoj vatri 90 minuta.

Kada dobijete kašastu smjesu, dodajte naribanu koricu naranče, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuhajte još 30-ak minuta.

Dok se pekmez kuha, pripremite čiste staklenke za punjenje. Temeljito ih operite, osušite i stavite u pećnicu 15 minuta na 120 stupnjeva radi dezinfekcije.

Pekmez polako ulijte u vruće staklenke, dobro zatvorite i okrenite tih naopako na nekoliko minuta, a zatim ih vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI