PRODAN ORIGINALNI PRIMJERAK AMERIČKOG USTAVA! Evo koju je cijenu postigao

Pixabay

Aukcijska kuća otkrila je identitet kupca originalnog primjerka Ustava Sjedinjenih Američkih Država. Kupio je Ustav za rekordnih 43 milijuna američkih dolara, a sada će taj primjerak posuditi Muzeju Crystal Bridges u Bentonvilleu u Arkansasu, koji će ga također izložiti besplatno za posjetitelje.

Kenneth Griffin (53), glavni izvršni direktor hedge fonda Citadel iz Chicaga, oborio je svjetski rekord kupivši na aukciji u četvrtak dokument iz 1787., objavila je aukcijska kuća Sotheby’s, koja je organizirala prodaju.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na gotovo 21 milijardi američkih dolara, po Forbesu, po čemu je 47. najbogatiji Amerikanac. Kako se navodi, Citadel upravlja imovinom vrijednom 40 milijardi dolara.

Griffin je ponudio više od skupine od 17 tisuća ulagača u kriptovalute, ConstitutionDAO, koji su prikupili 40 milijuna dolara ne bi li kupili dokument.

“Američki Ustav sveti je dokument koji sadrži prava svakog Amerikanca i svih koji to žele biti”, istaknuo je Griffin u priopćenju koje je objavila aukcijska kuća.



Dodao je da će taj primjerak Ustava biti dostupan za razgledavanje svim Amerikancima i posjetiteljima muzeja.

Sotheby’s navodi da je taj primjerak jedan od samo 13 preživjelih primjeraka Ustava, koji su 17. rujna 1787. u Philadelphiji potpisali utemeljitelji SAD-a, uključujući Georgea Washingtona, Benjamina Franklina i Jamesa Madisona.

Primjerak je vjerojatno jedna od 500 tiskanih kopija dan prije potpisivanja.

Još samo jedna kopija Ustava SAD-a u privatnom je vlasništvu američke kolekcionarke Dorothy Tapper Goldman.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI