Projekcija Schindlerove liste u Ženevi

Goran Mehkek/Cropix

U spomen na nedavno preminulog producenta Branka Lustiga i u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust u ponedjeljak je u kinodvorani Palače naroda u Ženevi priređena projekcija filma “Schindlerova lista”.

Ta je projekcija jedna u nizu događanja koja se organiziraju u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Lustig je producirao film, ali su njegova iskustva ugrađena u scenarij. Zbog svog židovskog podrijetla, on je tijekom Drugog svjetskog rata bio zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji nestalo je u koncentracijskim logorima širom Europe.

Za “Schindlerovu listu” Stevena Spielberga Lustig je dobio Oscara, nakon čega je postao utjecajan producent u Hollywoodu. Istu je nagradu osvojio i za “Gladijatora” Ridleyja Scotta, s kojim je surađivao i na nizu drugih filmova.

Projekcija filma održana je u organizaciji Ureda Ujedinjenih naroda u Ženevi, Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Hrvatskog audiovizualnog centra.Facebook Comments

Loading...
DIJELI