Raspisan natječaj za potporu za dodatne troškove

Odluka je donesena na sjednici HAVC-a, održanoj elektroničkim putem, a na temelju Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva, Odluke ministrice kulture od 1. lipnja te prijedloga ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra.

“I ova je mjera još jedan poticaj za ponovno pokretanje proizvodnje. Drago nam je što je i ministrica kulture prepoznala njihov značaj i time dala dodatnu sigurnost svim filmskim djelatnicima koji nestrpljivo čekaju nastavak snimanja koja su neplanirano prekinuta”, izjavio je ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich.

Zahtjevi za bespovratna sredstva se podnose za filmove kojima su odobrena sredstva Centra temeljem Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji poticanje proizvodnje filmova, koji su temeljem Ugovora o sufinanciranju sklopljenim s Centrom zadovoljili sve uvjete za ulazak u fazu snimanja, te čija se snimanja odvijaju za vrijeme izvanrednih okolnosti te dok su na snazi preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze COVID-19.

U slučaju ranijeg prestanka epidemije, korisnici se sredstva morati vratiti Centru

Pravo podnošenja zahtjeva za potporu za dodatne troškove snimanja filmova nastale uslijed izvanrednih okolnosti imaju producenti – fizičke i pravne osobe, upisane u sudski ili drugi registar za obavljanje djelatnosti proizvodnje audiovizualnih djela, sa sjedištem u Republici Hrvatskoj ili one koje obavljaju djelatnost u Republici Hrvatskoj, upisane u očevidnik producenata, zajedno s redateljima.

Ako podnositeljima zahtjeva budu odobrena sredstva sklopit će se Ugovor o sufinanciranju s Hrvatskim audiovizualnim centrom, koji će ih isplaćivati na žiro račun producenta – 95 posto prije početka snimanja filma, 5 posto nakon snimanja filma i dostavljanja financijskog izvješća za dodatne troškove.



U slučaju proglašenja kraja epidemije i prestanka važenja preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo korisnicima će se priznati do tada podmireni dodatni troškovi dok će ostatak odobrenih sredstava morati vratiti Hrvatskom audiovizualnom centru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI