Razgledajte šest izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti

Goran Mehkek/Cropix

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) izvijestio je da je pregled zgrade nakon nedavne serije snažnih potresa pokazao da je ona sigurna za posjet, uz iznimku multimedijalne dvorane Gorgona, kojoj su potrebne dodatne statičke provjere.

Zbog toga se programi u dvorani Gorgona (kino, kazalište, ples i druga djela scenskih umjetnosti) do daljnjega neće održavati, a o njihovom nastavku znat će se više krajem mjeseca. Svi galerijski prostori (Izložbeni prostor, Prostor za povremene izložbe, MSU Galerija, Otvorena galerija) sigurni su i otvoreni po radnom vremenu Muzeja, ističu iz MSU-a.
Sukladno uputama Stožera civilne zaštite, za posjet redovnom izložbenom programu MSU trenutačno nije potrebna prethodna najava jer se MSU prostire na više od 14 tisuća kvadratnih metara izložbenih prostora i može osigurati potrebnu distancu i provođenje svih epidemioloških mjera za posjetitelje.

Iznimka su programi, poput predavanja i radionica, koji se održavaju u manjim dvoranama, čija veličina uvjetuje ograničenje broja sudionika, za koje se može dogoditi da bude potrebna prethodna najava, o čemu će se obavijestiti posjetitelje putem komunikacijskih kanala MSU – newslettera, društvenih mreža, web-stranice.

Sve izložbe su otvorene i održavaju se po programu, a upravo ih se  može razgledati šest: “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj”,”Duje Jurić: Mreža oprostorene slike”, “Atelijer Ivan Kožarić: Laboratorij za oživljavanje”, “Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma”, "Ines Krasić: Ekspedicija” i “Željko Kipke: Magnetic Sounds”.

Izložba “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u HrvatskoJ” sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu  umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima. Pritom prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture, te profesionalne i osobne mreže unutar kojih strip nastaje i pronalazi svoj put prema publici.



MSU donosi i izložbu “Mreža oprostorene slike” istaknutoga hrvatskog umjetnika Duje Jurića, pripadnika slikarske generacije stasale u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji se na hrvatskoj likovnoj sceni pozicionirao kao samozatajan, disciplinirani umjetnik, od početaka vjeran slici kao mediju.

Do 10. veljače produžena je izložba Ines Krasić, multimedijalne umjetnice koja se predstavlja projektom “Ekspedicija”, kojim ona nastavlja svoje dosadašnje propitivanje odnosa privatnog i javnog,
virtualnog i fizičkog, te nastavlja istraživanje utjecaja masovnih medija i potrošačke kulture na formiranje javnog i privatnog identiteta.

“Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma”, koja se može razgledati do kraja siječnja, posvećena je slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru te institucije koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Iz MSU-a kažu kako je odlaskom Ivana Kožarića ovogodišnje izdanje programa “Laboratorij za oživljavanje” nehotice postalo prvi izložbeni hommage bardu. “Umjetnik je to koji je prije svega poštovao slučaj, prirodni i spontani tok stvari, pa je tako i ova izložba u tom duhu: malenog formata, udaljena od Atelijera Kožarić koji je trenutačno zatvoren za javnost”, napominje se.

U  subotu, 16. siječnja, održat će se stručno vodstvo po izložbi i razgovor s umjetnikom Željkom Kipkeom, u okviru nove izložbe koja svoj naziv duguje najnovijem njegovom filmu “Magnetic Sounds”, potaknutog obilježavanjem stote obljetnice literarnog djela “Les champs magnetiques” (Magnetska polja) Andréa Bretona i Philippea Soupaulta.

MSU organizira i online radionicu “Kolaž i fotografija u animacijI”, u kojoj će polaznici naučiti kako napraviti animirani film uz pomoć fotografija, kolaž papira, slika iz časopisa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI