Rekonstrukcija Seljačke bune – vrhunska turistička atrakcija

Manifestacija počinje 3. veljače ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, gdje će se okupiti kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem, u čijoj je ulozi Krešimir Končevski iz Družbe vitezova Zlatnog kaleža. Nakon toga kreće se prema Gupčevoj lipi, jedinom "živom svjedoku" Seljačke bune.

Već 11. godinu zaredom Družba vitezova Zlatnog kaleža rekonstruira povijesnu bitku kod Stubice, koja je iz lokalnog obilježja prerasla u nacionalni turističko-povijesni događaj, a program ovogodišnje ‘Seljačke bune’ predstavljen je u dvorcu Stubičkome Golubovcu u Donjoj Stubici, kamo se ove godine seli nakon godina održavanja kod Majsecova mlina.

“Ovo je veliki povijesni događaj iznimno bitan ne samo za Hrvatsko zagorje već i šire. Nije bilo puno ovakvih velikih ustanaka u Europi. Tada su naši ljudi pokazali da imaju snažan osjećaj za pravicu i pravdu, a tako je i danas”, rekao je na predstavljanju ovogodišnjeg programa krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Govoreći o samoj manifestaciji, Kolar je pohvalio organizatora zahvaljujući kojemu se broj posjetitelja povećao s početnih tisuću na više od 10 tisuća.

Direktorica Turističke zajednice Gornje i Donje Stubica Kornelija Vnučec rekla je da program traje dva vikenda. Manifestacija počinje 3. veljače ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, gdje će se okupiti kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem, u čijoj je ulozi Krešimir Končevski iz Družbe vitezova Zlatnog kaleža. Nakon toga kreće se prema Gupčevoj lipi, jedinom “živom svjedoku” Seljačke bune.

Samo uprizorenje “Bitke kod Stubice” na programu je u subotu, 9. veljače, na 446. obljetnicu Seljačke bune. Cjelodnevni program počinje od 11 sati kulturno-umjetničkim dijelom te okupljanjem vojske prije središnje bitke koja počinje u 14 sati. Uz glavni događaj – uprizorenje bitke – posjetitelji će imati priliku posjetiti Sajam starih zanata te uživati u bogatoj autohtonoj gastronomskoj ponudi, a nakon bitke slijedi povratak u sadašnjost uz koncert grupe Psihomodo pop.



Končevski je rekao na predstavljanju kako je uprizorenje bitke kod Donje Stubice sjećanje na teška vremena, ali i na slavnu povijest Hrvatskog zagorja, tog dijela Hrvatske te Slovenije.

“Nama je čast što možemo biti dio ovog obilježavanja i ovo je jedan od najznačajnijih datuma hrvatske povijesti”, istaknuo je Končevski, dodajući kako to nameće obavezu da se taj slavni datum prigodno obilježi.

I Končevski i Kolar smatraju da se manifestacija može proširiti na više dana te na druge dijelove Hrvatske i Slovenije.

“Nadamo se da će u idućem razdoblju sve ovo još više zaživjeti i da će se obilježavanje proširiti na sve one dijelove gdje se buna odvijala, a to je bilo i u Sloveniji te u drugim dijelovima Hrvatske”, rekao je Kolar.

Dodao je da odličnu organizaciju prate i dobre ideje te sve bogatiji program s popratnim sadržajima koji privlači veći broj posjetitelja, ali i njihovo duže zadržavanje u Donjoj Stubici. Kolar je zahvalio i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji je ove godine osigurao besplatni autobusni prijevoz posjetitelja iz Zagreba.

Inače, rekonstrukcija “Bitke kod Stubice” dobila je nagradu “Simply the Best” za najbolji povijesni prikaz i turistički događaj u 2015. godini. Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar rekla je kako ta županija i Turistička zajednica unatrag više godina financijski podupiru manifestaciju. Riječ je o 100 tisuća kuna koje većinom osigurava Krapinsko-zagorska županija preko proračuna te kroz Turističku zajednicu, a Hrvatska turistička zajednica sudjeluje s otprilike 20 tisuća kuna.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je da je to najvažniji turistički događaj u gradu koji privlači oko 10 tisuća posjetitelja. Dodao je da je riječ o zahtjevnoj manifestaciji za organizatore, a vjeruje da će promjena lokacije značiti i veći spektakl samog uprizorenja bitke.

.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI