‘Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju’

Romi poznaju dva godišnja doba. Hladno zimsko doba nazivaju „ivend“ i toplo ljetno koje nazivaju „nilaj“. Upravo ovaj blagdan Romima predstavlja početak toplog dijela godine što obilježavaju brojnim običajima vezanim uz njega

U zagrebačkom Etnografskom muzeju će se od 23.08.2018. – 03.09.2018. održati izložba “ Sa o Roma” – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju.
Izložba „Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju“ je dio projekta „ Đurđevdan / Erdelezi Roma iz Šuto Ozairija i Čaira“ koji je financijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Makedonije, u skladu s Nacionalnim programom za 2018. godinu

Kroz fotografije, filmove, nošnje i druge predmete materijalne kulture izložba prikazuje godišnji romski blagdan skopskih Roma, “Erdelezi”, koji se proslavlja u periodu od 2. do 9. svibnja.
Romi poznaju dva godišnja doba. Hladno zimsko doba nazivaju „ivend“ i toplo ljetno koje nazivaju „nilaj“. Upravo ovaj blagdan Romima predstavlja početak toplog dijela godine što obilježavaju brojnim običajima vezanim uz njega.
Javni aspekt blagdana naglašen je običajem dočekivanja dopreme janjaca u zajednicu, koji se kasnije obredno žrtvuju te svakodnevnom glazbom koja traje od izlaska sunca. Nekada je ona bila izvođena na zurlama i tapanima, dok je to u novije doba glasna glazba s radija. Zajedničko „khelibe“ (vrsta kola „ora“) nekada se plesalo na raskršćima, a u njemu je učestvovala cijela zajednica. Na dan 5. svibnja plesalo se na mjestu zvanom Šutalo Pani (Kisela Voda), 7. i 8. svibnja i na drugim javnim prostorima skopskih zajednica Topaana i Šuto Orizari, a 9. svibnja na brežuljku Topaane.
Vrhunac proslave je u sumrak posljednjeg dana (9. svibnja) i obilježen je gozbama, druženjem i plesanjem na javnim mjestima.
Promjene vezane uz proslavu ovog blagdana tijekom pet desetljeća na filmskoj vrpci i fotografijama bilježila je američka etnokoreologinja hrvatskog porijekla dr. sc. Elsie Ivancich Dunin čiji je rad predstavljen ovom izložbom.
Republika Makedonija je 2011. g., a UNESCO 2017. g. proglasio proslavu ovog blagdana zaštićenim kulturnim dobrom.

Autorica izložbe je Elsie Ivancich Dunin, koncepciju potpisuje Daniel Petrovski, a kustosica je Danijela Križanec-Beganović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI