SAVRŠEN ZA MALO HLADNIJE VEČERI: Napravite ljetni chipotle chiili

Foto: Burbon i borovnice

Gastro blogerica Nataša Rajković koja stoji iza imena Burbon i borovnica, zaljubljenica je u hranu i kuhanje.

Njezina su strast veganska jela. “Što više boja na tanjuru to bolje!”, njezino je geslo. S nama je podijelila recept idealan za zadnje dane ljeta.

LJETNI CHIPOTLE CHIILI 


Povrtni chiili je savršen za malo hladnije ljetne večeri koje su pred nama. Koristite povrće po izboru, osim tikvica super bi funkcionirao i patliđan, ali i cvjetača ili brokula. Isto je sa začinima, kombinirajte one koji vam odgovaraju. Ovo jelo bi trebalo biti malo spicy pa ne škrtarite 🙂

 



View this post on Instagram

 

A post shared by Nataša (@burbon_i_borovnice)

SASTOJCI:

-Žlica maslinovog ulja

-1 poriluk, narezan na kolutove ( samo bijeli dio)

-3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana

-1 tikvica, narezana na polumjesece

-1 crvena paprika, narezana na kockice

-2 stabljike celera, narezane na sitno

-50 grama suhe crvene leće

-250 grama ( konzerva) smeđeg graha

-250 grama ( konzerva) crnog graha

-Konzerva sjeckane rajčice

-1 žlica koncentrata rajčice

-Nekoliko kapi chipotle umaka ( ili nekog drugog ljutog umaka)

-1 chilli papričica, jako sitno nasjeckana ( uklonite sjemenke  i probajte ju prije dodavanja u jelo, ovisno o njenoj ljutini stavite ju više ili manje)

-Žličica  origana

-Prstohvat kumina

-Prstohvat cimeta

-2 žličice crvene dimljene paprike

-500 ml povrtnog temeljca ( ili vode)

-200 grama šampinjona, narezanih na tanje ploške

-Sol

POSTUPAK:

Na laganoj vatri na  žlici maslinovog ulja zdinstajte poriluk, papriku i celer, dok povrće ne omekša- oko 10 minuta. Malo posolite.

Dodajte češnjak, chili papričicu, začine i dobro promiješajte. Pustite na vatri minutu/dvije kako bi svi začini pustili miris. Pazite da ne zagori, miješajte cijelo vrijeme.

Dodajte gljive i tikvice pa nastavite dinstati dok ne puste svu vodu, oko 5 minuta.

Posolite, dodajte žlicu koncetrata rajčice i dobro izmješajte.

Dodajte povrtni temeljac, sjeckanu rajčicu, leću, nekoliko kapi chipotle umaka, posolite pa kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena, povremeno miješajući. Po potrebi dodajte još malo vode ali imajte na umu da je poanta ovog jela da se dosta zgusne.

Nakon sat vremena dodajte smeđi i crni grah pa nastavite kuhati još oko 10 minuta.

Probajte i po potrebi doradite začinima.

Poslužite uz kuhanu basmati rižu, biljni grčki jogurt, ploškice avokada i nekoliko kapi soka limete.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI