Saznajte kako je bilo na otvorenju Noći hrvatskog filma

Ljubitelji Zlatka Boureka došli su na svoje jer je u dijelu posvećenom animiranom filmu prikazan i Bourekov „Bećarac“ iz 1966., a posjetitelji su uživali i u svježem uratku Veljka Popovića, „Biciklisti”

Peta po redu Noć hrvatskog filma i novih medija održana je diljem Hrvatske i inozemstva, u šest hrvatskih gradova i ukupno pet država (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Austrija) u kojima su posjetitelji imali jedinstvenu priliku uživati u besplatnom maratonu više od stotinu najboljih domaćih filmova svih žanrova. Na filmskom repertoaru kinodvorana našli su se brojni hrvatski filmovi – od onih iz daleke prošlosti pa sve do aktualnih ostvarenja, a posjetitelji su uživali u posebnoj atmosferi noćnog filmskog maratona čiji je cilj između ostalog i promocija vrijedne domaće filmske baštine.

Svečano otvorenje Noći hrvatskog filma i novih medija održano je u zagrebačkom Kinu Europa, a vodio ga je šarmantni filmski i televizijski Asim Ugljen. Publici se kratkim pozdravom obratila umjetnička voditeljica manifestacije, redateljica Irena Škorić, dok je u ime Grada Zagreba riječi podrške manifestaciji domaćeg filma uputio Frano Boban, kao izaslanik gospodina Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba. Program je otvorio koncert «Putovanje filmskog glazbom« u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Cappella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koja je publiku odvela kroz dobro poznate melodije i najdraže kadrove iz bezvremenskih hrvatskih filmova uz koje smo odrastali, poput Vlaka u snijegu, Novinara, Sevantesa iz Malog Mista, Baltazara, Ne daj se Floki i dr. Uslijedio je”retro” blok među kojima je jedini hrvatski film nagrađen Oscarom Surogat, a s obzirom da ove godine obilježavamo 50 godina od nastanka kultnog animiranog serijala Profesor Balthazar, u svim je gradovima prikazana po jedna, različita epizoda prvog serijala o dobrom profesoru, a svi gosti su poželjeli fotografiju s popularnim veselim Balthazarom. Posjetitelji su otkrili kako je daleke 1937. izgledalo bavljenje sportom u filmu „Sport u Zagrebu“ Maksimilijana Paspe, a retro štih nastavljen je blokom reklama, ali onim iz daleke prošlosti – u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom prikazani su stari hrvatski reklamni filmovi stvarani od 1928. – 1955. godine, među kojima se našao i jedan pravi filmski biser, „Novi život kuharice“, duhoviti reklamni film snimljen daleke 1928. godine. Iz sjajnog dokumentarnog programa u kojima su mogli uživati brojni posjetitelji kina Europa izdvajaju se odlični filmovi o ponajboljim domaćim vizualnim umjetnicima: „Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac“ redatelja Silvija Petranovića koji je premijerno prikazan, zatim „Bućan – triptih“ Nenada Puhovskog te „Bourek – slika redatelja Zorana Peze kao film u jednom kadru“, iscrpni portret Zlatka Boureka.

Ljubitelji Zlatka Boureka došli su na svoje jer je u dijelu posvećenom animiranom filmu prikazan i Bourekov „Bećarac“ iz 1966., a posjetitelji su uživali i u svježem uratku Veljka Popovića, „Biciklisti“, u kojem je splitski autor oživio slavne biciklističke figure Vaska Lipovca. Kasnonoćni zagrebački maraton zatvorio je recentni rad autora Marka Meštrovića, sudionika brojnih festivala, naziva „Trip“ iz 2017., nastalog kombinacijom stvaralačkih tehnika. U foajeu kina svi posjetitelji su mogli razgledati i zanimljivu izložbu starih hrvatskih filmskih plakata koji “slikom” pričaju o filmovima koji su obilježili hrvatsku kinematografsku povijest, a koji su poslužili kao omiljena “kulisa” za okidanje selfieja. Noć hrvatskog filma i novih medija ni ovaj put nisu propustili brojni uzvanici iz javnog i društvenog te političkog i kulturnog svijeta, poput Alfija Kabilja, Ive i Tatjane Josipović, Nikše Kušelja, Sanje Pilić, Nenada Puhovskog, Branka Ištvančića, Otta Barića, Slobodana Uzelca, Jure Gašparca, Rosie Kugli, Silvija Petranovića, Marijane Perinić, Velimira Sriće, Tomislava Vuića, Duška Modrinića, Ozrena Opačića, Helene Kalinić, Dalibora Bukvića, Leona Rizmaula, i mnogih drugih.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI