Slike Zlatka Kesera

Keserove slike, koje uprizoruju snove ili možda javu provučenu kroz filtar sna i umjetnikovu imaginaciju postavljene su slučajnim odabirom u galeriji. Međutim, ne ostavljaju dojam slučajnosti. Predstavljaju nam se kao da su naslikane upravo za taj prostor te je njihov raspored pomno isplaniran

U Galeriji sv. Toma, Muzeja grada Rovinja, u utorak 14. kolovoza 2018. u 21:30 sati predstavit će se sa svojom samostalnom izložbom slika umjetnik Zlatko Keser. Izložba je naslovljena “Slike”’.

kako ističu priređivači, boja je jako važan element u Keserovom slikarstvu, bez obzira radi li se o tamnoj, tamnoplavoj ili crnoj, koje možda imaju simboličko značenje noći ili putovanja kroz svijet podzemlja, svijeta u kojem treba gledati dušom želi li se nešto vidjeti ali i zapamtiti put povratka sunčevom sjaju nakon prespavanog i proživljenog sna! Naslovi slika, zapravo ukazuju na mješavinu sna i stanje duha koje se smjenjuje kroz godišnja doba, meteorološke mijene, ili možda raspoloženje koje je s umjetnikom došlo iz velegrada. Eksplozija osjećaja nastalih u sudaru velegradskog kaosa i smiraja umjetnikova ateliera u pitomoj prirodi.

Različiti geometrijski oblici koji svojim snažnim koloritom ili kontrastom svijetloga i tamnoga lebde u prostoru Keserovih slika podsjećaju na iskre nekog stroja, na stanja raspadnute materije koja se pokušava spojiti i sastaviti u cjelinu. Apstraktni geometrijski oblici razasuti su na kompoziciji slike po nekom pravilu. Slijede zakone prirode koja tek prividno dopušta kaotičnost. Naslikani simboli nalaze suživot nekakvim logičnim slijedom i potpuno se prirodno uklapaju u kompoziciju.

Keserove slike, koje uprizoruju snove ili možda javu provučenu kroz filtar sna i umjetnikovu imaginaciju postavljene su slučajnim odabirom u galeriji. Međutim, ne ostavljaju dojam slučajnosti. Predstavljaju nam se kao da su naslikane upravo za taj prostor te je njihov raspored pomno isplaniran. Utvrđen raspored negdje duboko u mašti umjetnika i tajanstvenim zakonima prirode. Prenose poruku zbilje, sna, mašte i umjetnikove imaginacije na tajanstven i ezoteričan način. Poruka ima svoj slijed i trajanje bez vremenskog i prostornog imperativa, prenosi umjetnikovu težnju za estetskim savršenstvom koje slijedi tajanstvene zakone prirode.

Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI