Španjolsko slikarstvo u Vukovaru

Izložba je posvećena jednom od velikih europskih umjetnika, geniju baroknog slikarstva Bartolomeu Estebanu Murillu, koji je do kraja 19. stoljeća slovio kao najvažniji i najpoznatiji španjolski slikar

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba “Španjolsko slikarstvo od 15. do 18. stoljeća “ u povodu 400. obljetnice rođenja Bartolomea Estebana Murilla

Izložba je rezultat je intenzivne suradnje Gradskog muzeja Vukovar i Zbirke Wüllner iz Njemačke. Prva izložba „Španjolsko barokno slikarstvo/Izbor iz Zbirke Wüllner“ održana je ujesen 2016. godine, u čast nagrade Silletto EMYA, koju je vukovarskom muzeju dodijelio Europski muzejski forum. Uslijedila su otvorenja Zbirke Bauer i Zbirke Muzeja Vukovara u progonstvu, donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca, čime je zaokružen i završen stalni postav Gradskog muzeja Vukovar. Ovim se zbirkama muzej upisao na europsku kartu centara likovnih umjetnosti prezentirajući publici ne samo najveću i najcjelovitiju zbirku hrvatskog modernog i suvremenog slikarstva izvan Zagreba nego i djela brojnih znamenitih inozemnih umjetnika.

Jörg Wüllner, vlasnik privatne kolekcije umjetnina, izrazio je želju da ove napore i izvrsne rezultate Gradskog muzeja Vukovar, kao i bezbrojne aktivnosti u području svih umjetnosti, obogati još jednom izložbom koja će se održati pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj. Izložba je posvećena jednom od velikih europskih umjetnika, geniju baroknog slikarstva Bartolomeu Estebanu Murillu, koji je do kraja 19. stoljeća slovio kao najvažniji i najpoznatiji španjolski slikar, čija su djela na aukcijama u Europi postizala najviše cijene.

Na prvoj izložbi građani Vukovara i okolnih gradova imali su priliku uživati u djelima španjolskih baroknih majstora madridske i toledske škole 17. stoljeća, a ovaj je put izabranim djelima izložba proširena i vremenski i prostorno. Izloženo je 16 slika od 15. do 18. stoljeća, s tim da su osim Madrida i Toleda predstavljeni i drugi umjetnički važni centri.
Uz Murilla na izložbi će biti izložena i slika Krštenje Kristovo madridskog slikara Joséa Antolineza, koja se nalazila u Galerie Espagnole/Louvre, u glasovitoj zbirci francuskog kralja Louisa Philippea.

Zatvaranjem te galerije slika je dugo bila u privatnim zbirkama te nakon punih 170 godina ponovno postaje dostupna posjetiteljima izložbom u Vukovaru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI