Spomen na slavnog pjesnika Miroslava Slavka Mađera

O životu i djelu Miroslava Slavka Mađera govorio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović napomenuvši kako je Miroslav Slavko Mađer bio veliki čovjek i književnik, "jedan od uskličnika hrvatske književnosti i baštine"


Na zgradi Općinskog suda u Vinkovcima u petak je otkrivena spomen ploča pjesniku Miroslavu Slavku Mađerau koji je velikim dijelom života bio vezan za Vinkovce kojima je posvetio i brojne pjesme, a u gradu na Bosutu bio je i ravnatelj kazališta te srednjoškolski profesor.

Ploča je otkrivena u sklopu književne manifestacije “Dani Josipa i Ivana Kozarca, a otkrili su  je direktor Slavonske naklade “Privlačica” Martin Grgurovac i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro.
 
O životu i djelu Miroslava Slavka Mađera govorio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović napomenuvši kako je Miroslav Slavko Mađer bio veliki čovjek i književnik, “jedan od uskličnika hrvatske književnosti i baštine”.
 
“Miroslav Slavko Mađer će živjeti u nama toliko dugo koliko ćemo prenositi njegove pjesme na nove naraštaje i učenike. Tu povijesnu memoriju moramo prenositi na pokoljenja koja dolaze. Inače, pjesnik postaje dio arhivske građe”, poručio je Vidmarović.
 
U sklopu ovogodišnjih “Dana Josipa i Ivana Kozarca” u popodnevnim satima održat će se i dodjela književnih i znanstvenih nagrada ‘‘Josip i Ivan Kozarac‘‘.
 
Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena akademiku Josipu Užareviću. Godišnju nagradu za knjigu godine u području književnosti primit će Dubravka Oraić Tolić za knjigu ‘‘Doživljaji Karla Maloga‘‘, dok će godišnju nagradu u području znanosti dobiti Pavao Pavličić za knjigu ‘‘Nav i raj‘‘.
 
Poveljom uspješnosti nagrađen će biti Antun Toni Bartek za dječju književnost za knjigu ‘‘Male riječi koje rastu‘‘, Ivan Trojan za književne znanosti za knjigu ‘‘Malo pa ništa‘‘, Krešimir Mićanović za područje jezikoslovne znanosti za knjigu ‘‘Varijacije na temu jezika i varijanata‘‘ te za knjigu poezije Franjo Džakula za publikaciju “San o zelenom otoku‘‘.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI