STANKOVIĆA ZAMIJENILI LAŽNIM VIJESTIMA: Dok je on na odmoru evo što će se moći gledati u udarnom terminu!

Foto: Facebook

Popularni talk-show “Nedjeljom u 2” urednika i voditelja Aleksandra Stankovića otišao je na ljetnu stanku emitiravši posljednju emisiju u kojoj je gost bio Jasen Boko, a u udarnom nedjeljnom terminu će dok traje ljetna stanka zamijeniti ga domaća dokumentarna serija “Kolaži o laži”.

Kroz šest epizoda (1. Lažne vijesti, 2. Lažne snimke, 3. Dokumentarni film, 4. Oglašavanje, 5. Teorije zavjere i 6. Virtualni identiteti), serija se bavi širokom temom medijskih i tehnoloških laži. “Kroz epizode demonstriramo mogućnosti suvremenih medija i tehnologije, a vidjet ćemo i eksperiment proveden u stvarnom svijetu”, poručuju s HRT-a.

“Većina ljudi misli da rijetko laže, ali statistika ne laže – prosječni građanin tijekom jednog sata prosječno izgovori pet puta neistinu. Dnevno nam se laže čak dvjestotinjak puta, što znači da svakih pet minuta u danu čujemo jednu neistinu. Svi lažemo, a oni koji tvrde suprotno mogli bi biti najveći lažljivci! Međutim, što se dogodi kad se laž usavrši? Kad s privatne međuljudske, lokalne razine, prijeđe na onu globalnu. Kad laž, ohrabrena medijskim i tehnološkim razvojem i promjenama, uđe u sve pore naše svakodnevice?”, stoji u opisu nove programske perjanice HRT-a.


Foto: HRT

“Dok smo se mnogobrojnim knjigama i serijama pokušavali usavršiti u prepoznavanju tuđe laži u pokretima, gestama i mimici lica, laž je dobila novi dom. Ukorijenila se snažnije nego ikad u medijskom i tehnološkom okruženju u kojem živimo, nabacila novu masku, dobila stotinu oblika i postala apsolutno neuhvatljiva. Pitanje koje već obilježava sadašnjost medija, a postat će ključno u budućnosti, jest kako razlikovati falsifikat od originala, kako razlikovati LAŽ od ISTINE, kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti”, najavljeno je.

U prvoj epizodi HRT-ova novinarka Maja Sever i satiričar Borna Sor imaju zadatak istražiti tko stoji iza širenja lažnih vijesti o globalnoj pandemiji koronavirusa na primjeru “Festivala slobode”, manifestacije održane u rujnu 2020. godine, koja je nastojala usmjeriti šire mase na otpor prema poštivanju mjera nacionalnog stožera.U narednim epizodama pojavit će se, među ostalima, Ella Dvornik, Izabela Rakonić, Robert Zuber, Stjepan Mesić i brojni drugi protagonosti domaćeg javnog života.

Foto: HRT

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI