Strip o Nasti Rojc

Grafički roman “Nasta Rojc: Ja borac” zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarice Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umjetnosti dvadesetog stoljeća

Promocija stripa “Nasta Rojc: Ja borac”, autorica Leonide Kovač i Ane Mušćet, i otvorenje izložbe Ane Mušćet ‘Nasta Rojc: Ja borac – kolaži’ održat će se u četvrtak, 31.siječnja, u 18 sati, u predvorju knjižnice MSU Zagreb.

Strip će predstaviti autorice dr.sc. Leonida Kovač i vizualna umjetnica Ana Mušćet, povjesničarka stripa Irena Jukić Pranjić i urednice Jasna Jakšić i Vesna Meštrić.

Grafički roman “Nasta Rojc: Ja borac” zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarice Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umjetnosti dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Scenarij je sastavila dr. sc. Leonida Kovač, autorica  ključnih studija o Nasti Rojc, poput izložbe i kataloga Zelene vrpce: samoreprezentacijski radovi Naste Rojc i Stjepana Lahovskog iz Zbirke dr. Josipa Kovačića (Muzej suvremene umjetnosti i Hrvatski muzej arhitekture HAZU, 2007.) i knjige Anonimalia: normativni diskurzi i samoreprezentacija umjetnica 20. stoljeća ( Antibarbarus, 2010.). Njezino  je dugogodišnje istraživanje djela i života omogućilo da se umjetnički doprinos Naste Rojc sagleda u sasvim drugom svjetlu. 

Autorica kolaža je vizualna umjetnica Ana Mušćet, koja je uvid u arhivsku građu proširila istraživanjem digitaliziranih materijala – iz formalnih i neformalnih i privremenih arhiva – o suvremenim događajima na koje se pojedine kompozicije odnose. Dio izvornih kolaža, koji su izvedeni i fotografirani za prijelom stripa, bit će predstavljen na izložbi “Nasta Rojc: Ja borac – kolaži” u predvorju čitaonice Muzeja suvremene umjetnosti do 3. ožujka 2019. Grafičko oblikovanje publikacije i izložbe potpisuje Željko Serdarević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI