Sudjelovanje u raspravi o spaljivanju ‘krnje’ u Imotskom je besmisleno

Screenshot

Kada je u veljači 2018. godine u Kaštelima na karnevalu spaljena ‘krnja’ u obliku slikovnice ‘Dugina obitelj’ koja je za to dalmatinsko mjesto u tom trenutku bila personifikacija svega lošeg iz prethodne godine. Šok i zgražanje na društvenim mrežama i medijima je bilo golemo, padale su osude i moralne prodike sa svih strana, Kaštelanci su okarakterizirani kao primitivni, nazadni, puni mržnje i sam čin spaljivanja ‘krnje’ okarakteriziran je kao govor mržnje i nešto što ne može biti dijelom moderne, progresivne Hrvatske.

Zaglušujuća buka

Još se dim nije niti razišao u Kaštelima, a u Zagrebu su se već skupili prosvjednici iz cijele Hrvatske kako bi rekli svoje glasno ‘NE’ ratifikaciji Istanbulske konvencije. Buka je bila ogromna, a manipulacija s Konvencijom i ljevice i desnice neviđena. Prtljalo se svim i svačim po medijima, od rodne ideologije, preko feminističkih manifesta, do animalne prirode muškaraca koju se ovakvom Konvencijom treba zaustaviti. Zaključak cijele buke je bio jedno veliko ništa. Stvarni problem Istanbulske konvencije koji se očituje u našim školama, najviše u pedagoškim mjerama koje provode moderni psiholozi i pedagozi nad dječacima, je i dalje od svih moralizatora s ljevice i desnice ostao prešućen.

Kada je godinu dana kasnije u tim istim Kaštelima spaljena ‘krnja’ Pupovca i Plenkovića buka je već postala zaglušujuća, po društvenim mrežama sipale su se osude, pozivalo se na zaštitu manjine od ‘povampirene’ većine, drvilo se o ljudskim pravima na sav glas, da bi rezultat tog neumoljivog instant aktivizma opet bio jedno veliko ništa.

Jedva da je Josipa Lisac otpjevala zadnje taktove himne na inuguraciji novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i tako si zaradila kaznenu prijavu, a dočekao nas je još jedan Fašnik, a s njim i cijeli niz karnevala, pa se tako ove godine istaknuo Imotski koji je spalio ‘krnju’ istospolnog para koji u rukama drži dijete u obliku saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića. Buka je opet zaglušujća, Twitter i Facebook gore, očituju se svi od reda od dječje pravobraniteljice, do redom dežurnih aktivista i političara, novopečeni predsjednik republike zahtjeva ispriku od Imoćana, svi su, po tko zna koji put zgroženi, šokirani, izbezumljeni, ništa ima nije jasno, ne mogu shvatiti, itd. Svima su puna usta zabrinutosti za djecu, a pala je i još jedna kaznena prijava.

Civilno društvo kao generator društvenih problema

Kada imamo ovako obilno financirano i snažno Civilno društvo koje djeluje u Hrvatskoj posljednjih dvadeset godina i kada nakon tih dvadeset godina imamo opću društvenu klimu koja se temelji na do sad neviđenoj dekadenciji i podijeljenosti na dva ideološki sukobljena tabora, onda nešto ozbiljno ne štima. Nenad Stazić čija je personifikacija u obliku ‘krnje’, između ostaloga spaljena u imotskom kaže kako bi on ‘radije bio spaljen na lomači nego živio s primitivcima‘. Ta Stazićeva izjava je na tragu njegove misli iz koje proizlazi svakodnevna žuč koju prosipa u obliku govora mržnje po svemu što se ne slaže s njegovim mentalnim sklopom, misli koju je ipak uspio nadmašiti Krešo Beljak svojim posljednjim Twitter ekscesom gdje negoduje, jer nije dovoljno ljudi ubijeno kada se ubijalo, tada jedan dio Civilnog društva šuti i tom šutnjom generira društveni problem s kojim se već godinama suočavamo.



Kada desnica izmanipulira javnost kroz Civilno društvo, što ima za rezultat spaljivanje krnje na karnevalu u Imotskom, onda ljevica tim činom manipulira javnost do te mjere da se trenutno Imoćane optužuje za mržnju nad samom djecom. Čin iz Imotskog definitivno nije nešto što bi trebalo pozdraviti, niti nešto što bi trebalo smatrati društveno prihvaljivim. No taj karnevalski čin može se promatrati i kao posljedica gotovo ekskluzivnog utjecaja Civilnog društva na Hrvatsku, na našu kulturu i naš identitet. Kada se pogleda ispod površine tog spaljivanja ‘krnje’ istospolnog para s djetetom u obliku Stazića, onda se direktno može pronaći odgovorne za taj čin. Civilno društvo, sa svim svojim aktivizmom, sa svim svojim moraliziranjem, sa svim svojim etiketama i svim manipulacijama.

Sami sebi svrha

Kada Desnica kroz Civilno društvo izmanipulira pitanje referenduma o ustavnoj definiciji braka, a kasnije isto napravi i po pitanju već spomenute Istanbulske Konvencije, onda kod spaljivanja ‘krnje’ što u imotskom što ranije u Kaštelima, tada ljevica kroz isto to Civilno društvo se time hrani i dobiva na snazi, kada ljevica čini isto, tada desnica dobiva hranu i postaje snažnija i time je jasno kako su i jedni drugima svrha i ništa više.

Civilno društvo u Hrvatskoj ne generira nikakvu pozitivnu društvenu promjenu koja bi uključivala dijalog i toleranciju, već isključivo manipulira javnošću za postizanje nekakvih svojih svjetonzorskih ciljeva. Zbog te činjenice, sudjelovati u bilo kakvoj raspravi po ovom pitanju postaje besmisleno, jer se ne radio o raspravi, već o praznom pepucavanju od kojega samo odabrani imaju koristi. Društvenog dijaloga koji bi trebao biti osnova kod ovakvih tema, nema niti u tragovima, a najveće žrtve ovakvog cirkusa, kojemu svjedočimo su upravo oni pripadnici hrvatskog društva koji svoje stavove temelje na zdravom razumu, a koji su u ovom ludilu postali prava ‘manjina’ koju nitko ne štiti i koju nitko ne čuje.

Autor: Matija Jakšeković/otvoreno.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI