Svečano otvorena retrospektivna izložba Nika Titanika, jednog od najpoznatijih suvremenih hrvatskih karikaturista

Nakon iznimno uspješnog otvorenja retrospektivne izložbe Nika Titanika u Muzeju Mimara u Zagrebu u rujnu prošle godine na koje je došlo preko 500 posjetitelja organizatori su odlučili napraviti putujuću izložbu Nika Titanika, a prva stanica na putovanju Hrvatskom je bio Motovun.

Jučer je u vrtovima motovunskih zidina na svečanom otvorenju predsjednik Udruge fotografa Fotovun i voditelj umjetničke galerije Pet kula David Matković najavio izložbu Nika Titanika te istaknuo kako im je izuzetno drago što imaju priliku ugostiti poznatog hrvatskog karikaturista u Motovunu, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako je Nik Titanik jedan od rijetkih karikaturista koji i dalje njeguje tradiciju svakodnevnog crtanja i objavljivanja karikatura u dnevnim novinama, te ga slobodno možemo nazvati kroničarem vremena jer putem njegovih karikatura možemo pratiti sve bitne događaje koji su se dogodili u našoj zemlji u proteklih 26 godina.

Nikov rad prati britak i inteligentan humor i ono što je bitno za karikaturu, ona nije banalna, površna i doslovna, dapače, Nik Titanik često unutar jedne karikature obradi nekoliko aktualnih tema, sadržaja i događanja. Karikatura ne mora nužno biti duhovita, kako je istaknula Švec Španjol, dapače, karikatura nije vic ili dosjetka, ona je duboka i slojevita likovna i sadržajna forma i Nik Titanik u pravilu pogađa drito u sridu, odnosno u srž problema sa svojim karikaturama.

U kratkom intervjuu Nik Titanik je predstavio svoj prvi objavljeni strip ‘1573.’ koji su posjetitelji mogli prolistati i kupiti na otvorenju, te se zahvalio svima na dolasku i podršci. Na kraju službenog otvorenja načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović izrazio je dobrodošlicu Niku Titaniku i pohvalio izložbu, te izrazio zadovoljstvo da je upravo retrospektivna izložba Nika Titanika izložba sezone u umjetničkoj galeriji Pet kula u Motovunu.

Na retrospektivnoj izložbi Nika Titanika posjetitelji su mogli razgledati preko 230 karikatura koje prati bogat arhivski i dokumentarni materijal – od prve ikada nacrtane karikature, preko prve objavljene karikature pa sve do najrecentnijih karikatura koje su nastale početkom ovog tjedna. Također, na izložbi su posjetitelji mogli vidjeti i prvi strip koji je Nik Titanik nacrtao kada je imao samo šest godina, ali i prvi objavljeni i ukorićeni strip “1573.” koji je promoviran u sklopu otvorenja izložbe.



Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja 2020. i može se pogledati svaki dan od 10 do 17 sati u Umjetničkog galeriji Pet kula u Motovunu. Izložba će do kraja ove godine još biti predstavljena u Novoj Gradiški, Daruvaru i Pakracu, a slijedeće godine u Prelogu, Kutini i Slavonskom Brodu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI