‘Svjedočim-obrana i stradanje općine Tovarnik u Domovinskom ratu’ – knjiga koja boli

U petak je u Pastoralnom centru župe Kraljice Neba i Zemlje u Pločama održano predstavljanje knjige o stradanjima Tovarnika i Ilače u Domovinskom ratu, autora Antuna Ivankovića i profesorice dr.sc. Milice Lukić. Ovaj događaj plod je suradnje i prijateljstva udruge branitelja grada Ploča s braniteljima Tovarnika.  Jedan od mnoštva zajedničkih ciljeva  dviju braniteljskih udruga svakako je očuvanje vrijednosti Domovinskog rata, a upravo ova knjiga trajni je spomen na te dane, s posebnim naglaskom na spomenuta mjesta. Udruga branitelja grada Ploča u suradnji s općinom Tovarnik Pločanima je poklonila predstavljanje knjige „Svjedočim-obrana i stradanje općine Tovarnik u Domovinskom ratu“

Događaj je bio uistinu posjećen, a prostor pastoralnog centra do posljednjeg mjesta popunjen, na neki poseban način sasvim je pristajao događaju poput ovog. Antun Ivanković već je od ranije poznat Pločanima, jer je sa svojim djelima već gostovao i predstavljao ih, a sinoć je istaknuo kako ga mnoštvo prisutnih veseli i daje nadu da se tematika ove, ali i još mnogih drugih knjiga koje se bave tužnim ratnim danima u mjestima diljem Lijepe naše, nikad neće zametnuti i pasti u zaborav.

Zašto je ovo knjiga boli?

Upravo ta misao bila je nit vodilja tijekom cijele večeri, a predstavljači sam autor Ivanković, načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić ŠijakovićGordan Musulin, te Lora Mihaljević približili su posjetiteljima svih 6 cjelina koje čine ovu „knjigu boli“.  Zašto je ovo knjiga boli? Zato što je svaka stranica ispisana svjedočanstvima živih svjedoka, dokumentirana sudskim zapisima, nalazima ekshumacija; svako slovo kao da progovara gorku i tešku istinu patnje malog mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

„Općina živi dalje. Tužna zbog tog nesretnog razdoblja kad su njeni mještani u koloni s bijelim trakama oko ruke prolazili mjestom i putem kupili svoje mrtve, ali i izrazito ponosni na tu žrtvu i hrabrost“, rekla je Pločanima u dirljivom obraćanju načelnica općine Tovarnik gđa. Šijaković.

Knjiga „Svjedočim“ je i svojevrsni povijesni dokument, složili su se u svojim osvrtima na knjigu sami predstavljači, jer nosi veliki značaj upravo zbog činjenice da sada na jednom mjestu stoji popis sve 104 žrtve koliko ih je tih dana iz ove općine mučki ubijeno od strane srpske agresije.



Emocija je bila gotovo opipljiva

Ivanković iza sebe ima veći broj kako knjiga, tako i dokumentarnih filmova, a s temom Domovinskog rata kao točkom koja tim djelima kao da postaje mladim naraštajima zadaća i obveza čuvanja, ali i nemjerljiv osjećaj ponosa.

Emocija koja je bila gotovo opipljiva dok su tekle riječi o ljudima koji su plodnu srijemsku zemlju blagoslovili svojim životima, nedužnim starcima koji su na svoje oči gledali ubijanja svojih najbližih, paljenja svojih kuća, ta emocija dotakla je sve prisutne, posebice branitelje koji svoj ratni put imaju pred očima svakoga dana, ali posebno kad se predstavljaju ovakva djela.

Glazbeni ugođaj još je emocionalnije obojio cijelu večer, a za isti je bila zadužena muška klapa Stina, čije pjevanje je nagrađeno gromoglasnim pljeskom.  U posebnosti same večeri svakako spada i činjenica da je događanju prisustvovala  i nekolicina mladih pločanskih srednjoškolaca čija je gromka tišina i interes za ono što su slušali, zapravo svjetli primjer. Jer moglo se čuti tijekom predstavljanja ove dirljive knjige, osim posebnog značaja za obitelji ubijenih, općinu Tovarnik, ali i bolje sagledavanje cjelokupne slike o Domovinskom ratu, jedan od važnijih razloga vrijednosti ovakvih djela jest i usmjeravanje budućih generacija u važnost onoga što se ratnih dana zbivalo.

Poklon pločanskih branitelja svome gradu

Predstavljanju knjige „Svjedočim“ prisustvovali su pločanski župnik don Ante Bitunjac, predsjednik pločanskog ogranka HVIDR-e Ante Škarić, predsjednik Gradskog vijeća Niko Orepić, nekoliko županijskih vijećnika, te mnogi drugi, a napose posebno veseli što su događaj popratili pločanski mladi srednjoškolci, koji su kao i svi prisutni knjigu kao poklon organizatora i općine Tovarnik, ponijeli svojim kućama.

Bio je ovo svojevrstan poklon pločanskih branitelja svome gradu, a u planu su u narednom razdoblju još mnoge aktivnosti, uz naravno gotovo svakodnevne aktivnosti kako među članovima, tako i među sugrađanima. Za sam kraj, kako reče načelnica općine Tovarnik i sam autor Ivanković: „ponesimo i pronesimo pokoju riječ s ovih stranica u svojoj okolini, neka se čuje glas o strahotama učinjenim i hrabrosti pokazanoj, jer hrvatsko ime i identitet može se graditi isključivo na istini, a Domovinski rat bilježi gorku, ali ponosnu istinu. Nikad ne zaboravimo te vrijednosti.“

Facebook Comments

Loading...
DIJELI