TORTA OD KELJA GOTOVO DA SE SLAŽE SAMA OD SEBE: Prilika da na jednostavan način malo promijenite jelovnik!

Foto: Screenshot Coolinarka You Tube

Osim variva, od kelja se može pripremiti nabujak, ali i torta.

Torta od kelja odličan je izbor za ove ljetne, vruće dane. Riječ je o mesnom jelu, a opet prepunom zelenog što ovu odličnu tortu čini laganim jelom.

Osim toga, odličnog je okusa, a ukoliko imate djecu koja su izbirljiva oko povrća, ovo je svakako forma preko koje možda zavole i kelj koji djeca obično ne vole.


Sastojci

za 8 osoba

1 glavica kelja (lijepih većih, zelenih listova)



120 g Riže Sant’ Andrea Zlato polje

5 žlica maslinova ulja

1 mrkva (100 g)

100 g korijena celera

1 crvena paprika

Vegeta Maestro crni papar

2 Fanta za punjenu papriku i sarmu

1 kg mljevenog mesa (teletina i svinjetina)

60 g naribanog sira ribanca (Grana Padano)

sol

200 ml Passate Podravka

Upute za pripremu

-Odvojite listove kelja, a zatim ih blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 5 minuta. Potom ih ocijedite, ohladite (u hladnoj vodi da sačuvate boju) i osušite upijajućim papirom.

-Rižu stavite u posoljenu kipuću vodu, kuhajte 6 minuta, pa je ocijedite i ostavite sa strane.

-Zagrijte 2 žlice ulja u tavi i popecite mrkvu, celer i papriku narezanu na kockice da omekšaju, pa ih pospite crnim paprom.

-Sadržaj vrećica Fanta promiješajte sa 200 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta. Mesu dodajte pripremljeni Fant i dobro promiješajte. Dodajte zatim rižu, poprženo povrće, naribani sir i dobro izmiješajte.

-Dublju posudu za pečenje (Ø 22cm i ↕ 15 cm) nauljite, dno i stranice obložite većim listovima kelja (najljepši na dno jer se torta izvrće kad je gotova). Po kelju rasporedite ¼ pripremljenog mesa u tankom sloju.

-Prekrijte listom kelja i ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke. Završite listom kelja te zavrnite listove koji su prelazili preko oboda.

-Pecite oko 50 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Pečenu tortu izvrnite na tanjur za posluživanje.

-Pasiranoj rajčici dodajte preostalo maslinovo ulje, šećer, sol i zagrijte dok ne zakipi.

Posluživanje

Prije posluživanja tortu prelijte umakom i pospite sirom ribancem te poslužite toplo.

Savjet

Prilikom izvrtanja torte na tanjur pazite da se ne opečete jer će u posudi biti jako vruće tekućine koju pusti meso, piše Coolinarka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI