Tradicionalni bečki Opernball najavljen za najavljen za 20. veljače

Flickr

Tradicionalni bal u Bečkoj državnoj operi “Opernball 2020” održat će se 20. veljače, a karte za oko 5.000 posjetitelja, koliko ih se očekuje na balu, već su rasprodane, objavljeno je u utorak u Beču.

Bal svih balova ili bal Republike, kako ga nazivaju, jedna je od najznačajnijih godišnjih kulturnih manifestacija u Beču, koja tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog  i kulturnog života i njihove goste iz inozemstva.

Kako je najavila voditeljica bala Marija Großbauer, ove će godine on biti u znaku tamnoljubičaste i tamno roza boje te će opera biti ukrašena bogatim cvjetnim aranžmanima s više od 15.000 karanfila, hortenzija, eukaliptusa.

Ova kulturna manifestacija održava pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena. Uz fanfare, austrijsku i europsku himnu, bal će otvoriti 144 debitanta, mladih parova iz Austrije i 10-tak država te baletni ansambl i orkestar Bečke državne opere s djelima Wolfganga Amadeusa Mozarta, Giacoma Puccinija, Giuseppea Verdija, Emericha Kalmana, Johanna Straussa mlađeg.

Na svečanom otvorenju nastupit će operni solisti, poljski tenor Piotr Beszala i  članica ansambla bečke opere, sopranistica Aida Garfullina, pod ravnanjem engleskog dirigenta Daniela Hardinga.



Također će nastupiti solisti i solistice baletnog ansambla te operne kuće, a prvi put će plesati i njegov direktor Manuel Legris, u koreografiji Ena Pecija (Albanija).

“Na bal se dolazi doživjeti čar svečanog otvorenja i nastup mladih međunarodnih umjetnika, što je uvijek poseban umjetnički događaj, a bal je i mjesto susreta i dogovora o suradnji”, rekao je direktor Bečke državne opere Dominique Meyer.

Bečki Opernball održava se ove godine po 64. put. Bečka balska tradicija seže u aristokratsko doba s početka 19. stoljeća. Zgrada opere na bečkom prstenu, koja je prošle godine obilježila 150. obljetnicu postojanja, sagrađena je 1869. u vrijeme cara Franje I, koji na bal u bečkoj operi pristaje tek 1877. godine.

Od tada je, uz ratne prekide, Opernball dostigao svjetsku slavu, posebice nakon 1956., kada je ranije bombardirana zgrada Bečke državne opere  (Wiener Staatsoper) ponovno obnovljena.

Danas je bal stvar prestiža pa ga ne propuštaju bogati i slavni iz svih dijelova svijeta.

Prema riječima direktora Meyera, na balu se očekuje više od  5000 posjetitelja, a ulaznice su već odavno rasprodane. “Međunarodni interes za bal iz godine u godinu sve je veći, što raduje i obvezuje”  dodao je Meyer.

Od raskošnog i glamuroznog bala organizatori očekuju zaradu od oko 1,1 milijun eura. Najjeftinija ulaznica stoji 330 eura, a najskuplja loža više od 23 tisuća eura.

Direktor Opere Meyer najavio je da su humanitarni prilozi od različitih igara na balu namijenjeni za beskućnike Caritas-Grufta.

Svečano otvorenje Opernballa izravno će prenositi Austrijska radiotelevizija (ORF).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI