U kinu Tuškanac otvoreno 17 izdanje HRFF-a

screenshot/tportal.hr

Premijerom nagrađivanog dokumentarca “Medena zemlja” u nedjelju je u zagrebačkom kinu Tuškanac otvoren 17. Human Rights Film Festival (HRFF), festival angažiranog autorskog filma koji već sedamnaest godina upozorava na aktualna ljudskopravaška pitanja.

Ulaz na sve programe i projekcije je besplatan, no od ove se godine za udarne termine na blagajni kina moraju podići ulaznice, zbog manje dvorane, s obzirom na to da se ranijih godina festival održavao u danas zatvorenom kinu Europa.

Petar Milat, direktor HRFF-a, kaže kako to dosad nije bila praksa jer nisu htjeli raditi razlike među posjetiteljima festivala, a za sve smatra odgovornom gradsku vlast koja je, ističe, zatvorila najvažnije kino u Zagrebu, kino Europa, ali i ostala gradska kina.

“Kada navečer prolazite pored kina Europa jedino svjetlo koje se vidi je ono mobitela čovjeka koji čuva dvoranu. Svi mi moramo drugačije organizirati festivale, a cijela situacija nije katastrofalna samo za kina, distribuciju i filmsku proizvodnju, nego i za puno širi kontekst”, rekao je na otvorenju.

Milat smatra da je od pitanja uplitanja politike u kulturu ostalo samo pitanje politike, a HRFF kao aktivistički festival samo se može zapitati kako prostore od javnog interesa, poput kina Europa ili Studentskog centra vrati publici.“Ranije, kada su nas pitali kako možemo promijeniti svijet filmovima i festivalom govorili smo da možemo potaknuti ideje i maštu ljudi da je drugačiji svijet moguć i potreban, no sada ni to ne pomaže za promjenu u društvu, nego samo politička akcija”, ustvrdio je

Prvi prikazani film na festivalu, “Medena zemlja” Tamare Kotevske i Ljube Stefanova, nagrađen na festivalu u Sundanceu i drugim festivalima, vrlo će vjerojatno biti nominiran i za Oscara.

Festival prikazuje neke od najzapaženijih angažiranih filmova

Ovogodišnji glavni filmski program donosi 25 filmova,  neke od najzapaženijih aktualnih angažiranih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova, autora različitih generacija i popularnosti, od već etabliranih koje zagrebački festival prati godinama, do nove generacije.

Proslavljeni portugalski redatelj Pedro Costa zastupljen je filmom “Vitalina Varela”, a nagrađivani ukrajinski dokumentarist Sergej Loznica filmom “Državni pogreb”, utemeljenim na pronađenim materijalima o petodnevnoj Staljinovoj pogrebnoj ceremoniji.

Prikazat će se i dokumentaristički esej čileansko-francuskog autora Patricija Guzmana “Kordiljeri snova” te dobitnik nagrade za najbolji scenarij u Cannesu i Queer Palme, “Portret djevojke koja izgara” francuske redateljice Céline Sciamme.

U programu je i finalist ovogodišnje LUX nagrade Europskog parlamenta “Zaboravljeni slučaj” Hammarskjoeld Madsa Bruegera o tajanstvenom ubojstvu bivšeg glavnog tajnika UN-a kao i dokumentarac “Suđenje Ratku Mladiću” s ekskluzivnim uvidom u haški sudski proces tom ratnom zločincu.

Iz regije na HRFF-u će se predstaviti srpski redatelj Ivan Marković, poznatiji kao direktor fotografije, koji se na HRFF-u predstavlja s dva autorska naslova, “Centrom” posvećenom zapuštenom beogradskom Sava Centru te filmom “Od sutra počinjem da” (koredatelj Wu Linfeng).

Marković je ujedno i direktor fotografije filma “Ti imaš noć” crnogorskog redatelja Ivana Salatića, koji se na prošlogodišnjem HRFF-u predstavio filmom “Ti imaš noć”, a ove godine prikazat će se njegov kratkometražni film “Sinovi smo tvog stijenja”.

Popratni program donosi niz radionica i tribina te mini-retrospektivu egipatske kinematografije, u okviru partnerske

Revije male književnosti koja je ove godine posvećena egipatskoj književnosti.
HRFF, festival angažiranog filma će se do 8. prosinca održavati u zagrebačkom kinu Tuškanac i Dokukinu KIC, te od 6. do 8. prosinca u riječkom Art-kinu

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI