U Pečuhu svečano otvoreno obnovljeno Hrvatsko kazalište

screenshot

4. svibnja biti će izvedena prva premijera u novom kazališta – “Povratak Filipa Latinovicza” Miroslava Krleže

Obnovljeno Hrvatsko kazalište u Pečuhu, svečano je u četvrtak otvoreno u tom gradu u južnoj Mađarskoj, a u projekt obnove koji je ostvaren zajedničkim sredstvima mađarske vlade, gradske uprave grada Pečuha te Grada Zagreba uloženo je gotovo tri milijuna eura.

Jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Hrvatske – Hrvatsko kazalište Pečuh, nakon više od četvrt stoljeća neprekidnog djelovanja, više od 2000 predstava izvedenih na brojnim otvorenim i zatvorenim pečuškim kazališnim pozornicama, ali i u brojnim hrvatskim mjestima diljem Mađarske, u suradnji s mađarskim kolegama, ali i brojnim hrvatskim redateljima i glumcima konačno dobiva svoj dugo iščekivani trajni dom“, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvarajući obnovljeno kazalište.

Istaknula je kako je novouređena i suvremeno opremljena zgrada u samome središtu Grada Pečuha nezaobilazni detalj gradske vizure, ali i rezultat zajedničkih napora mađarskih i hrvatskih institucija te nemjerljivog osobnog angažmana brojnih pojedinca iz autohtone hrvatske zajednice koja živi na području Mađarske.

Dodala je kako je tim svečanim otvorenjem nove kazališne zgrade dosanjan dugogodišnji san utemeljitelja i simbola Kazališta, svestranoga i upornog kulturnog djelatnika, pokojnog Antuna Vidakovića kojim se ostvaruje vizija “dvaju jezika, dviju kultura u jednom kazalištu“.

Ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh Slaven Vidaković naveo je da je ukupno u projekt – izgradnje novog kazališnog prostora i obnove stare zgrade – uloženo gotovo tri milijuna eura. To je gotovo u potpunosti financirala mađarska vlada,  jedan dio Grad Pečuh, dok je Grad Zagreb kupio prostor pokraj kazališta na kojem se izgradilo novo kazalište.



Dodao je da je njegov otac Antun Vidaković, osnivač kazališta, želio proširiti kazalište početkom 2000-ih, no nije bilo mogućnosti, pa je 2006. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kupio zemljište gdje je sada nova zgrada i pozornica Hrvatskog kazališta.

Vidaković je najavio da će 4. svibnja biti izvedena prva premijera u novom kazališta – “Povratak Filipa Latinovicza” Miroslava Krleže.

Svake godine kao i dosad radit će dječje predstave kao i pučke predstave, hrvatske i svjetske klasike književnosti. “Jako nam je važno očuvanje materinjeg jezika pogotovo kod mladih Hrvata”, naglasio je.

Radovi na obnovi fasade i interijera zgrade kazališta u Aninoj ulici 17 počeli su 2014.

Hrvatsko kazalište u Pečuhu, koje jedino izvan granica Hrvatske izvodi cjelokupan repertoar na hrvatskom jeziku, počelo je  rad 1992. godine u sklopu manjinskog teatra Pečuha, a 1995. počelo je samostalno djelovati kao živo središte hrvatske zajednice u Pečuhu. Njegovanje materinskog jezika i jačanje identiteta hrvatske zajednice,  osobito mlađih generacija, temeljne su misije ove institucije.

Osim u Pečuhu, program Hrvatskog kazališta izvodi se i u Budimpešti te u mjestima od Bačke do Sambotela, a česta su i gostovanja izvan Mađarske. Dio programa čine mađarske drame izvođene na hrvatskom jeziku, čime se jača kulturno partnerstvo dviju zemalja.

Mađarski ministar ljudskih resursa Zoltán Balog rekao je da mađarska vlada snosi dvije trećine ukupne investicije.

Ova investicija je slika hrvatsko-mađarske povijesti koja je često bila komplicirana i išla zaobilaznicama, no uspjeli smo postići ovo što vidite”, dodao je.

Gradonačelnik Pečuha Zsolt Pávo istaknuo je kako nisu planirali da će izvođenje radova trajati četiri godine, no da  su morali mijenjati izvođača jer je bilo određenih teškoća.

Sada imamo kvalitetnu suvremenu ustanovu, scena je puno veća nego je bila stara te je kvalitetno opremljena, odgovarajućih je dimenzija i omogućuje izvedbu puno ozbiljnijih predstava u odnosu na staru zgradu”, naglasio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI