U počast Bergmanu

Sačinjen od rijetkog arhivskog materijala, kao i niza intervjua s njegovim suradnicima, film oslikava Bergmanov profil s nesvakidašnjom iskrenošću te pokazuje kako je njegov profesionalni put neraskidivo prepleten s osobnim previranjima i kompleksnim ljubavnim i obiteljskim životom

Zagrebačko kino Dokukino KIC nakon duže stanke ponovno počinje s programom – u petak, 1. veljače, u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru (KIC) dokumentarnim filmom ‘Bergman: Jedna godina, jedan život’, koji je osvojio europskog Oscara za najbolji dokumentarni film.
Film “Bergman: Jedna godina, jedan život” švedske redateljice Jane Magnusson, snimljen u povodu obilježavanja 100 godina rođenja velikog režisera, uzima kao polaznu točku za istraživanje 1957., iznimno plodnu godinu u Bergmanovom filmskom i privatnom životu.
 
Tada je Bergman navršio 39 godina i kao već etablirana figura svjetske kinematografije, objavio svoja dva remek-djela, “Sedmi pečat” i “Divlje jagode”. Napisao je i snimio “Na pragu života”, režirao dva hvaljena kazališna komada, radio na radiju i televiziji, a prolazio je i drame u privatnom životu.
 
Bila je to i godina kada je upoznao Käbi Laretei i Ingrid von Rosen, koje će postati njegova četvrta i peta supruga, dok je istovremeno bio zaokupljen intenzivnom aferom s Bibi Andersson, glavnom glumicom u dva filma te godine. Njegov brak s novinarkom i lingvisticom Gun Grut raspada se, a Bergman jedva viđa šestero djece koje je već imao s tri različite žene,
 
“Sačinjen od rijetkog arhivskog materijala, kao i niza intervjua s njegovim suradnicima, film oslikava Bergmanov profil s nesvakidašnjom iskrenošću te pokazuje kako je njegov profesionalni put neraskidivo prepleten s osobnim previranjima i kompleksnim ljubavnim i obiteljskim životom”, ističe se u najavi tog aktualnog dobitnika nagrade EFA, europskog pandana Oscara.
 
“Autorica ne bježi od škakljivih tema, pa se tako dotiče i Bergmanove mladenačke simpatije prema nacizmu, a predstavljajući ga kao vizionarskog umjetnika, ne zapostavljajući pritom ni razne anegdote iz osobnog života, taj je film nezaobilazna doku-biografska lektira za sve ljubitelje filma”, dodaje se.
 
Zagrebačka premijera u Berlinu nagrađenog filma “Ne diraj!”
 
Tjedan dana poslije zagrebačku kino premijeru imat će prošlogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na festivalu u Berlinu – kontroverzni “Ne diraj!”, hibridni spoj igranog i dokumentarnog filma, koji je podijelio kritiku i publiku.
 
“Na fluidnoj granici između stvarnosti i fikcije film prati emocionalno putovanje Laure, Tómasa i Christiana, nudeći duboko empatičan uvid u njihove živote”, napominje se.
 
Rumunjska redateljica Adine Pintilie i protagonisti zajedno ulaze u osobni istraživački projekt o intimnosti, te uz želju za intimnošću, ali i dubok strah od nje, rade na prevladavanju starih obrazaca ponašanja, obrambenih mehanizama i tabua.
 
“Portretirajući troje likova koje bismo mogli nazvati pojedincima s društvene margine, redateljica prikazuje njihove pokušaje da bolje razumiju vlastite porive. Nastojeći propitati odstupanja od normativnih društvenih okvira,
 
Pintilie na veliko platno donosi jedan (dosada) nepoznati svijet, pritom slaveći sve nijanse ljudskosti”, ističe se.
 
Oba filma ostaju na redovnom programu, a osim u Dokukinu KIC u Preradovićevoj 5 prikazat će se u kinima diljem Hrvatske – u Kinoteci Zlatna Vrata (Split), Art-kinu Croatia (Rijeka), Kinu Valli (Pula), Zelenoj Dvorani (Zabok), kinu Visia (Dubrovnik), kinu Gaj (Varaždin), POU Samobor te ostalim nezavisnim kinima

Facebook Comments

Loading...
DIJELI