U sjećanje na Arsena

screenshot

Arsenu Dediću muzika je bila život

Na današnji dan 2015. u Zagrebu je u 78. godini preminuo jedan od naših najsvestranijih glazbenih umjetnika, Arsen Dedić.

Fenomenu Arsen stalno se i iznova vraćamo, njegov jedinstven stvaralački opus nadrastao je relativizam vremena u kojem je nastajao, piše HRT.

Arsenu Dediću muzika je bila život. On ju je skladao, pisao aranžmane i stihove, pjevao, izvodio. Uz oca koji je u šibenskoj limenoj glazbi svirao nekoliko instrumenata napravio je prve glazbene korake. Naučio je svirati klavir, gitaru, flautu. Završio muzičku akademiju.

Glazba ga je spojila sa životnom družicom Gabi Novak, uz glazbu je odrastao njegov sin uspješni glazbenik Matija.

Glazba je ono što je ostavio kao prebogato nasljeđe svima nama. O Arsenu smo znali mnogo, ali u svakom je intervjuu oduševljavao i iznenađivao. Govorio bi za sebe da je pjesnik opće prakse, a objavio je više od trideset zbirki poezije i za pjesnički rad dobio Goranov vijenac.



Nije volio smještanje u žanrove i ladice. Svojom glazbom oplemenio je i nebrojene stihove pjesnika koje je volio. Nije volio smještanje u žanrove i ladice…

Njegova iznimna filmska glazba donijela mu je i dvije Zlatne arene u Puli. Legendarne serije poput Glembajevih, U registraturi, Prosjaci i sinovi, Jedrima oko svijeta pamtit će se i po Arsenovim notama.

Sedamsetih svojom je glazbom obilježio i mnoge kazališne predstave. Šansone, pjesme za djecu, pjesme za dalmatinske klape.

Slikar, producent, dirigent. Obožavan diljem bivše države, nastupao je u svim koncertnim dvoranama, održao turneje na svim kontinentima. Poezija mu je prevedena na desetak jezika. Nije ga zaobišlo nijedno od najvažnijih državnih priznanja, Marul, Porin,  Nazor, Red Danice hrvatske. Zvali su ga ranjivim grubijanom, melankoličnim cinikom, stidljivim egzibicionistom.  U mladosti pisao je pod pseudonimima Igor Krimov i Luka Juras, no u sjećanju svih generacija ostat će jedan  jedini, neponovljivi  – Arsen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI