Umjetnički paviljon znatno oštećen, ali umjetnine su sačuvane

Foto: Cropix

Umjetnički paviljon u Zagrebu pretrpio je znatnu štetu tijekom dva udara potresa, u eskterijeru i interijeru, no umjetnine s aktualne izložbe ‘Zagreb, grad umjetnica’ nisu oštećene, samo pune prašine zbog odlamanja komada zidova.

“Raspucani su pojedini zidovi zgrade, došlo je do potpunog puknuća vijenca krova na južnoj strani zgrade, ugrožena sva četiri tornjića na krovu od kojih naročito onaj iznad glavnog ulaza u zgradu, a u interijeru gdje gotovo da i nema dijela bez oštećenja”, izvijestili su u četvrtak iz jednog od najljepših zagrebačkih izložbenih prostora.

Dodaju kako je sreća što krovna metalno-staklena konstrukcija nije stradala, odnosno nema oštećenja tako da u slučaju kiše ili trenutnog snježnog vremena, ne može doći do prokišnjavanja pa samim time ni do dodatnog ugrožavanja interijera zgrade.

Nakon pregleda zgrade statičari su, zasad neslužbeno, procijenili da je Umjetnički paviljon u Zagrebu zbog oštećenja neadekvatan za održavanje izložbi do daljnjega, odnosno do temeljite obnove.

“Drugim riječima to znači da će ustanova biti zatvorena određeno vrijeme/godina dok se ne obnovi i izvana i iznutra. Čim dobijemo službeno stručnu analizu stanja i procjenu vremenskog trajanja obnove o istome ćemo vas promptno obavijestiti”, kažu u Umjetničkom paviljonu.



Dokumentarna građa je prema dosadašnjim izvidima u redu.

Oštećenja su s popratnom slikovnom dokumentacijom prijavljena Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba kao i svim nadležnim uredima Grada Zagreba te gradonačelniku Grada Zagreba, s obzirom na to da je Umjetnički paviljon u Zagrebu gradska ustanova.

“Iako trenutno činjenično stanje nije dobro moramo reći, a i sami su statičari konstatirali, Umjetnički paviljon u Zagrebu u potresu je prošao relativno dobro s obzirom da je zgrada stara 122 godine”, ocijenili su, dodajući da to mogu zahvaliti i temeljitoj obnovi fasade koja je trajala šest godina, od 2009. do 2013.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI