Umro Ivo Livaković – kroničar Šibenika

Svestrani prof. Livaković bavio se i publicistikom, bio je šibenski kroničar, osnivač Kluba šibenskih studenata u Zagrebu te predvodnik kulturnog i prosvjetnog života Šibenika od 1958. do 1993. godine

U Šibeniku je u 88. godini umro pisac i povjesničar, kroničar Šibenika, profesor i dugogodišnji ravnatelj Gimnazije Ivo Livaković.

Profesor Ivo Livaković rođen je 1931. godine u Šibeniku, a napisao je niz djela koja se bave Šibenikom kroz povijesti, a neka od njih su Tisućljetni Šibenik, Kazališni život Šibenika, Poznati Šibenčani, Oba su pala.

Profesor Ivo Livaković imao je najdulji mandat na čelu šibenske Gimnazije, a za njegovog mandata Gimnazija Antuna Vrančića dobila je Nagradu Grada Šibenika, a on je 2006. godine dobio Nagradu za životno djelo Grada Šibenika.

Dugi niz godina proveo je i u šibenskom kazalištu, 1946. godine napravio je prve korake kao kazališni amater, a tijekom kazališnih godina napisao je dvije komedije i odigrao čak 63 uloge.

Svestrani prof. Livaković bavio se i publicistikom, bio je šibenski kroničar, osnivač Kluba šibenskih studenata u Zagrebu te predvodnik kulturnog i prosvjetnog života Šibenika od 1958. do 1993. godine.

Livaković je bio u Festivalskom vijeću Međunarodnog dječjeg festivala, te predsjednik Hrvatskog sabora kulture od 1988. do 2003. godine. Prof. Livaković posljednje je dane svog života posvetio pripremanju nove knjige Šibenski spomenar

Facebook Comments

Loading...
DIJELI