VEDRANA RUDAN IMA SAVJET ZA SVE RODITELJE I PRIZNAJE: ‘Dopi*dilo mi se boriti za ljubav 40-godišnjeg djeteta’

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Dokad je potrebno brinuti se o vlastitoj djeci i postoji li trenutak kad ih se konačno ‘pušta u život’?

Tim se vječnim pitanjem u novoj kolumni bavi Vedrana Rudan, i to potaknuta rečenicom “Djeca ne duguju roditeljima ništa”, na koju je naletjela na internetu i koja ju je, kaže, natjerala na razmišljanje.

“Sviđa mi se teza. Bez ikakve zajebancije, sviđa mi se. Ni jedno dijete, naravno kad prestane biti dijete, roditeljima ne duguje ništa. Dijete je odrasla osoba kad navrši osamnaest godina. I baš bi bilo lijepo kad bi roditelji odrasloj osobi mogli reći: Bivše dijete moje, ne duguješ mi ništa. Tamo su ti vrata. Sretan put!“, piše Rudan.

“Kad smo mi mame prvi put stavile svoju bebu na sise nitko nam nije rekao da će nam beba jednom postati stranac. Bivša beba će u vrtiću mlatiti ostale bivše bebe, krenut će u školu i biti loš đak, beba će se upisati u srednju školu, koliko koštaju instrukcije svi znamo, neki na fakultet. Što sam ono rekla, kad dijete navrši osamnaest, prestaje biti dijete. Na fakultet ljudi kreću u osamnaestoj. Jesu li perverzni roditelji koji plaćaju školovanje djeci koja to nisu? Ili je to ‘normalno’?”, pita se spisateljica.

“Mi roditelji, zaslijepljeni bezuvjetnom ljubavlju koja ne graniči s perverzijom, ona jest perverzija, postajemo bankomat doživotno osuđen na riganje novčanica. Što će nama telefonski poziv? Čokolada? Osmijeh? Cvijet? Zagrljaj? Mi smo svoje na ovome svijetu obavili. Izrodili smo neshvaćene genijalce koji bi bili turbo uspješni da žive u nekom drugom vremenu, da ih ne ubija korporacijski kapitalizam, da su završili neki drugi fakultet, da nisu u depri, da od nas dobiju pet tisuća eura, mi smo dali samo tri, da nisu djeca razvedenih roditelja, da jesu djeca razvedenih roditelja, da su djeca pokojnih roditelja…”, iskreno će Vedrana Rudan.



“Dopizdilo mi je boriti se za ‘ljubav’ četrdesetogodišnjeg djeteta do mog zadnjeg eura. Što sam dala, dala sam”, priznaje spisateljica te dodaje da je ‘djetetu’ pokazala vrata te da – lakše diše.

Novu kolumnu na svojoj je Facebook stranici podijelila uz ultimativni savjet roditeljima: “Odjebite ih na vrijeme”.

Inače, Rudan ima dvoje djece – sina Slavena koji je psihijatar te kćer Asju, ekonomisticu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI