VELIK DAN ZA RIJEKU: Grad na Kvarneru danas postaje Europska prijestolnica kulture!

Foto: HRT

U centru zbivanja, danas se nalazi Rijeka, koja će od danas nositi posebnu titulu – titulu Europske prijestolnice kulture. Značajno je to i za Hrvatsku, jer je Hrvatska prva država koja predsjedava Europskom unijom, a u isto vrijeme Rijeka je prijestolnica kulture.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman naglasio je da i Hrvatsku i Rijeku veže izniman značaj 2020. godine.

“Hrvatska će predsjedati Europskom unijom, a Rijeka je u istoj godini Europska prijestolnica kulture. Upravo kroz ova dva značajna događaja nastojat ćemo građanima prispodobiti da Europska unija i naše predsjedanje nisu rutinski i činovnički posao, već da je riječ o nečemu što se njih i te kako tiče i utječe na njihove živote. Posebno nam je drago da je Rijeka Europska prijestolnica kulture pa će realizacijom toga događaja koji traje čitavu godinu na neki način biti veleposlanica Republike Hrvatske. Ova dva događaja omogućit će osnaživanje vidljivosti i utjecaja Hrvatske u Europskoj uniji, ali i Europske unije u Hrvatskoj. To je jedan od zadataka našega predsjedanja”, izjavio je Grlić Radman.

Rijeci je 24. ožujka 2016. dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture 2020., i to za program “Luka različitosti”, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Proces selekcije trajao je gotovo dvije godine i odvijao se putem Ministarstva kulture.

U 2020. godini Rijeka nosi ovu prestižnu titulu, a građani Rijeke i Primorsko goranske županije postaju ambasadori Hrvatske pred europskom kulturnom publikom i posjetiteljima iz cijeloga svijeta, koji se ove godine očekuje oko četiri milijuna.



Inače, Europska prijestolnica kulture je titula koju od 1985. godine dodjeljuje Europska komisija u natjecanju među gradovima koji moraju dokazati da kulturu vide kao važno područje svojeg razvoja i svoje preobrazbe.

Projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) donosi ulaganja financijskih sredstava u razvoj kulture u gradu koji ponese titulu – i to javnih europskih sredstava, nacionalnih, regionalnih i lokalnih, ali i doprinos sponzorskih sredstava.

Postavši Europskom prijestolnicom kulture, Rijeka je uvrštena na popis šezdesetak europskih gradova koji su ovu titulu nosili do sada poput Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i mnogih drugih.

Rijeka je ujedno i prvi hrvatski grad koji nosi ovaj naslov.

Rijeci ovaj projekt donosi izgradnju kulturnih zgrada, financiranih europskim novcem, u bivšem industrijskom kompleksu tvornice Rikard Benčić koji ovime trajno postaje riječki art kvart. U tim će objektima i nakon 2020. građani uživati kulturne sadržaje, a u 2020. u svojem gradu i regiji prisustvuju vrhunskom kulturnom programu koji nudi jedinstveno doživljajno iskustvo.

U sklopu projekta u Rijeci se razvijaju i kulturne manifestacije kojima je cilj trajati i nakon 2020., poput primjerice Dječjeg festivala Tobogan ili pak festivala koji proslavlja svjetsku glazbu i gastronomiju – Porto Etno.

Za građane Rijeke i regije organiziran je i niz edukacija iz područja organizacije kulturnih događaja, kulturne produkcije i sl., kako bi se i nakon 2020. u Rijeci i okolici nastavili uspješno održavati festivali, koncerti, izložbe, predstave na otvorenom i sl.

Građani Rijeke uključili su se u projekt i predlagali različite ideje za unaprjeđenje života u gradu, a realizacija tih ideja financira se iz projekta Europska prijestolnica kulture. Na taj način građani su preuzeli aktivnu ulogu u uređenju Rijeke, a ovi projekti se također nastavljaju i nakon 2020.

Projektom se ne predstavlja samo Rijeka i regija, već je to i nacionalni projekt koji osigurava prepoznatljivost cijele Hrvatske u Europi i svijetu. Kao građani Hrvatske postajemo vidljiviji na kulturnoj mapi Europe predstavljajući sastavni dio europskih kulturnih različitosti.

Europa ovim projektom postaje snažnija, a svi mi kao njeni stanovnici međusobno bolje poznati jedni drugima i čvršće povezani.

U sklopu EPK-a, obnavlja se i uređuje Brod Galeb koji postaje brod-muzej i kulturno-turistička atrakcija u Rijeci. Za ove obnove Rijeka je dobila bespovratna europska financijska sredstva u ukupnom iznosu od gotovo 140 milijuna kuna, a ove zgrade i objekti dovršavaju se i otvaraju tijekom 2020. i dijelom 2021. godine.

Očekuju da će se turistički rezultati ove i slijedećih godina poboljšati te da će Rijeka nastaviti u smjeru turističkog pozicioniranja kao urbana city-break destinacija, posebno u dijelu kulturnog, poslovnog i zdravstvenog turizma.

Pozitivnim očekivanjima turističkog prometa doprinijet će ne samo Europska prijestolnica kulture, nego i brojni turistički događaji i proizvodi te sinergija nositelja turističke ponude, koja će se u 2020. značajno i kvalitetno unaprijediti – otvaranjem novog hotela na Turniću i novog Hilton Costabella beach resort & spa hotela na Costabelli.

“Tako će se Rijeka još bolje pozicionirati na turističkoj karti”, naveli su iz riječke Turističke zajednice, ističući da su promidžbene aktivnosti, radi značaja projekta EPK, zajednički planirane i koordinirane s Turističkom zajednicom Kvarnera i Hrvatskom turističkom zajednicom, sa zajedničkim ciljem promicanja riječkih, kvarnerskih i hrvatskih turističkih odredišta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI