(VIDEO SPECIJAL) PONOS, EMOCIJE I SJEĆANJA: Ovo su najljepše hrvatske domoljubne pjesme!

Foto:Pixsell

Većina skladatelja slaže se u činjenici da je domoljubnu pjesmu teško napisati – potrebno je naći dobar omjer između uobičajenih klišeja koji udaraju u srce i nekih novih ideja koje ljubav prema domovini prenose na svjež i pamtljiv način.

Uspjelo je to mnogima koji su u pop glazbu pokušali prenijeti domoljublje, a mi vam donosimo jedanaest najljepših, najpopularnijih i najoriginalnijih pjesama koje su zbog svojih stihova i pasioniranih izvedbi uspješno odoljele zubu vremena.

*Napomena: Glazba je subjektivna i ne može se rangirati. Ova top-lista služi za zabavu, a ne prepucavanja!

1) “Moja domovina” – Band Aid (1991.)



Bez imalo sumnje, najpopularnija hrvatska domoljubna pjesma.koju zovu i “neslužbenom hrvatskom himnom”. Napisali su je Rajko Dujmić i Zrinko Tutić, a otpjevala brojna tada poznata imena domaće glazbene scene.

2) “To je tvoja zemlja” – Vice Vukov (1970.)

Napisali su je Alfi Kabiljo i Drago Britvić, a snimljena je na valu Hrvatskog proljeća koje je probudilo nacionalne težnje.

3) “Dajem ti srce” – Doris Dragović (1992.)

Malo je poznato da je tekst za ovu pjesmu napisao Gibonni. Pjesmu je uglazbio Zrinko Tutić, a energična izvedba Doris Dragović napravila je od nje bezvremenski hit.

4) Lupi petama – Prljavo kazalište (1993.)

Prljavci u konkurenciji domoljubnih pjesama imaju, naravno, i “Ružu hrvatsku”, ali zbog činjenice da ju je Jasenko Houra napisao svojoj majci, da bi kasnije dobila nacionalne konotacije, biramo još jedan njihov klasik, i to s istoimenog albuma Prljavog kazališta u potpunosti sastavljenog od domoljubnih pjesama.

5) “Od stoljeća sedmog” – Dražen Žanko (1992.)

Stihove je napisao priznati narodni pjesnik Ivo Cvitić iz Kaštela, a njegov sumještanin Dražen Žanko potpisuje glazbu.

6) “Lijepa li si” – Thompson (1998.)

I Thompson u ovoj kategoriji ima nekoliko aduta, ali mi biramo možda i najpoznatiji, i to verziju u kojoj su mu se pridružila brojna poznata estradna imena.

7) “Poljubi zemlju” – Mišo Kovač (1987.)

“Kad sam napisao ‘Poljubi zemlju’, pjesmu sam dao supruzi na čitanje. Isprva uopće nisam bio siguran mogu li takvi stihovi ‘proći’ među publikom budući da su na sceni vladali hitovi drukčijeg stila”, rekao je nedavno preminuli Željko Pavičić, autor stihova ovog domoljubnog klasika. Glazbu je napisao Đorđe Novković.

8) “Tu je moj dom” – Mladen Grdović i Bepo Matešić (1996.)

“U vrijeme nastanka pjesme ‘Tu je moj dom’ izgubio sam oca i majka je ostala sama u staroj kući. Upravo sam u toj životnoj situaciji pronašao inspiraciju. Melodiju sam napisao u New Yorku i odlično je legla na tekst Alke Vuice kojoj sam prenio sve svoje emocije”, rekao je Mladen Grdović.

9) “Zemlja dide mog” – Meri Cetinić (1994.)

Za ovu pjesmu Meri je na Melodijama hrvatskog Jadrana u Splitu dobila prvu nagradu stručnog žirija. Autor glazbe je Vinko Barčot, a tekst je napisao Ivo Cetinić.

10) “Kome bi šumilo more moje sinje” – Milo Hrnić (1991.)

Pjesmu je napisao Teo Trumbić i do danas je jedan od najvećih hitova omiljenog estradnog brka.

11) “Croatio, iz duše te ljubim” – Tomislav Bralić i Klapa Intrade (2006.)

Bibinjski pjesnik Ante Sikirić napisao je ovaj megahit i dokazao da pjesme s domoljubnom tematikom ne moraju nastajati samo u ratnim i teškim razdobljima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI