Vukovar – domaćin “filmskog događaja godine”

Vukovar Film Festival (VFF) održat će se od 4. do 7. srpnja, otvorit će ga film Bobe Jelčića ‘Sam samcat’, a publika će moći pogledati i brojne hvaljene dokumentarne, dugometražne i kratkometražne filmove, među kojima su pobjednici Berlina i Cannesa – filmovi ‘Sinonimi’ i ‘Parazit’ te nagrađeni filmovi ‘Tuga i slava’ i ‘Bogu hvala’.

Program 13. Vukovar film festivala predstavio je direktor festivala Igor Rakonić istaknuvši da je Vukovar domaćin “filmskog događaja godine”.

“Tradicionalni festival podunavskih zemalja održava se od 4. do 7. srpnja kada će se prikazati brojni kvalitetni filmovi iz Europe i svijeta. Bit će dodijeljena tradicionalna nagrada Zlatni šlep u tri kategorije – za najbolji dugometražni, kratkometražni i za najbolji dokumentarni film”, kazao je.

Rakonić ističe da će u sklopu popratnog programa biti prikazani pobjednici dvaju svjetskih festivala – Berlina i Cannesa pa će publika Vukovar Film Festivala prva u Hrvatskoj imati priliku pogledati dobitnika Zlatnog medvjeda u Berlinu, film “Sinonimi” redatelja Nadava Lapida te osvajača Zlatne palme na ovogodišnjem canneskom festivalu, film “Parazit” južno-korejskog redatelja Bong Joon Hoa.

Tu su i filmovi Pedra Almodovara “Tuga i slava” za koji je Antonio Banderas osvojio nagradu za najboljega glumca u Cannesu te kontroverzna francuska drama o pedofiliji u Crkvi “Bogu hvala” redatelja Françoisa Ozona, dobitnika velike nagrade žirija u Berlinu, dodao je.



VFF, naglašava Rakonić, jedini je filmski festival u Hrvatskoj koji nosi oznaku Europa za festivale, festivali za Europu (EFFE). “Ove godine je, među 24 europska festivala, nominiran za prestižnu nagradu ‘EFFE laureat 2019./2020.” za festivale koji uspješno demonstriraju umjetničku vrijednost i imaju snažan utjecaj na lokalni i regionalni društveni i kulturni razvoj. Nagrada se dodjeljuje krajem rujna u Bruxellesu.

Tročlani žiri za kategorije dugometražnog, kratkog igranog i dokumentarnog filma bit će novinarka i redateljica Jasna Nanut, producent Miodrag Sila te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

Sinovčić: Vukovarska publika bit će među prvima koja će pogledati neke premijere

Umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić najavio je da će festival otvoriti domaći film “Sam samcat” redatelja Bobe Jelčića, a Društvo hrvatskih filmskih redatelja na festivalu će dodijeliti nagradu Fabijan Šovagović.

Prikazat će se, ističe, i četiri vrhunska dokumentarca, u odabiru Đele Hadžiselimovića, –  “Maria by Callas” i “Pavarotti”, “Jean Paul Gaultier: Freak and Chic” te “Maradona”.

Ukratko, poručuje Sinovčić, “što god da se pogleda ili je premijerno ili ‘friško’”.

Napomenuo je kako imaju i kategorije Europo, otvori se, Francuski fokus i Europskih velikih četiri u sklopu kojih se prikazuju filmovi respektabilnih redatelja kao što su Ralph Fiennes, braća Dardenne, Olivier Assayas, Paolo Sorrentino i Fatih Akin.

“Bit će prikazani dugometražni filmovi – njemačke režiserke Nore Fingscheidt ‘Razbijačica sustava’, mađarska komedija Krisztine Gode ‘Potpuni stranci’, njemačka komedija redatelja Veita Helmera ‘Strojovođa u potrazi za ljubavlju’ s Predragom Manojlovićem u glavnoj ulozi te rumunjska dramu ‘Zviždači’ redatelja Corneliua Porumboiua”, kazao je.

Među dokumentarnim filmovima najavljeni su hrvatski film “Polarni san” redatelja Đure Gavrana o prvom Hrvatu koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Zatim mađarski “Geto Balboa”, češki “Kralj skateboardinga”, bugarski “Kalin i zatvorska ekipa”, bosansko-hercegovački “ReGeneracija” te dva glazbena uratka: slovački “Bend” o romskim glazbenicima koji pronalaze put do prestižnog međunarodnog glazbenog festivala i srpski “Nebeska tema” o glazbenom velikanu Vladi Divljanu.

“Prikazat ćemo i šest vrhunskih ostvarenja kratkog igranog filma – ukrajinski film ‘Mia Donna’, rumunjski ‘Pismo Djedu Mrazu’, slovački ‘Putovanje’, hrvatski ‘Dijagnoza’ i ‘Dok je trajao Roland Garros’ te mađarski ‘Šaptači”, najavio je Sinovčić.

Gledatelji će moći pogledati i retrospektivu dosadašnjih pobjednika VFF-a. Za najmlađe u jutarnjim satima je predviđeno prikazivanje animiranih filmova, a tu su i dvije filmske radionice – jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta i radionica ‘Od ideje do realizacije’ redatelja Ivana Salaja, rečeno je na konferenciji za novinare.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI