ZagrebDox: Filmovi u svim programima uoči večerašnje online dodjele nagrada

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox u subotu navečer završava dodjelom nagrada, koja se ove godine zbog pandemije održava online na platformi Rplus i festivalskoj Facebook stranici, no filmovi će se u svim programima prikazivati tijekom cijelog poslijepodneva.

Kako je najavljeno s festivala, subotnji dan na ZagrebDoxu obilježit će svjetska premijera filma “Nun of Your Business” hrvatske redateljice Ivane Marinić Kragić u Kinu SC, o dvjema časnim sestrama koje se zaljubljuju, napuštaju samostan i započinju zajednički život na jednom dalmatinskom otoku. Nakon projekcije uslijedit će razgovor s redateljicom i protagonisticama filma.

Današnji program otvara u 14 sati u Kinu SC film “Žena”, čiju režiju potpisuju dugogodišnji suradnici – redateljica Anastasia Mikova i poznati ekolog, aktivist i filmaš Yann Arthus-Bertrand. To ostvarenje kroz intimne portrete protagonistica nastoji rasvijetliti nepravde s kojima se žene svakodnevno suočavaju.

Po riječima autorice, za projekt su intervjuirali dvije tisuća žena u 50 zemalja, s njima su razgovarali o različitim temama, od obrazovanja, majčinstva do nasilja. “One su potpuno promijenile naše mišljenje o ženama i njihovom mjestu u današnjem svijetu”, rekla je Mikova, pozvavši zagrebačku publiku da dok gleda film “otvori svoja srca i um”.

U 16 sati slijedi film “Euforija postojanja” redateljice Réke Szabó, nagrađen Grand Prixom festivala u Locarnu, na programu je u 16 sati u dvorani Kina SC, o sjećanju, ratnoj traumi te preplitanju prošlosti i sadašnjosti,



Na istoj lokaciji u 18 sati na programu film “Bolnica ispod zemlje” Ferasa Fayyada, nagrađivano ostvarenje koje o sirijskom ratu progovara iz perspektive liječnice koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji.

Za sirijske civile pod opsadom nada i sigurnost nalaze se u podzemnoj bolnici zvanoj Spilja, u kojoj su se pedijatrica i glavna liječnica. Amani Ballour i njezine kolegice Samaher i Alaa izborile za pravo na rad uz bok muškim kolegama, što bi u opresivnom patrijarhalnom društvu ‘iznad zemlje’ bilo nezamislivo.

U 22 sata u Kinu SC publika će moći pogledati novi film oskarovca Alexa Gibneyja, “Građanin Kane”, o nekadašnjem ruskom oligarhu i današnjem političkom disidentu, Mihailu Hodorkovskom.

U Teatru &TD u 15 sati na programu je reprizna projekcija filma “Švedsko ljeto” Johna Skooga, koji prenosi impresije o ljetnoj dokolici na jugu Švedske.

Premijernu hrvatsku projekciju u 17 sati imat će srpsko-hrvatsko-katarsko ostvarenje “Govori da bih te vidio” Marije Stojnić koji donosi priču o jednoj od najstarijih radijskih postaja u Europi, Radio Beogradu.

Obiteljske tajne, potisnuta sjećanja i prešućene traume u središtu su filma “Naslijeđene tajne” u kojoj redateljica Susanne Kovács iznosi složenu, osobnu priču o vlastitoj obitelji, Holokaustu i užasima prošlosti koji se i dalje, prenosi. Film je na programu u 19 sati u Teatru &TD.

Kovács zna da su njezini baka i djed s očeve strane preživjeli Holokaust i pobjegli iz Mađarske u Dansku gdje su započeli novi život, no cijeli su život izbjegavali govoriti o tome. Iako je na površini sve djelovalo idilično, ono neizrečeno počelo je ostavljati trag i na sadašnjost.

U 21 sat prikazat će se film Lukea Lorentzena “Ponoćna obitelj” nagrađen s dvadesetak priznanja diljem svijeta, uključujući ono za kameru na Sundanceu. Redatelj je napravio film pridruživši se jednoj meksičkoj obitelji na frenetičnim, turbulentnim noćnim vožnjama po ulicama Ciudada de Méxica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI