ZNANSTVENICA ZASLUŽNA ZA ASTRAZENECINO CJEPIVO DOBILA BARBIE! Svoju lutku dobila je i Alemka Markotić

Foto: Pixabay, Edvard Susak/HINA/POOL/PIXSELL, Ilustracija

Proizvođač Barbie lutkica Mattel kreirao je lutku po uzoru na znanstvenicu koja je bila koautor u razvoju cjepiva protiv koronavirusa Sveučilišta Oxford, profesoricu Sarah Gilbert.

“Nadam se da će moja lutkica djeci pokazati da postoje zanimanja kojih možda nisu svjesna, poput stručnjaka za cjepiva”, rekla je Gilbert.

Iako joj je u početku Mattelova odluka da kreira popularni Barbie kao njen lik bila čudna, kasnije je shvatila da bi mogla inspirirati djecu.

“Silno mi je stalo da nadahnem novu generaciju djevojčica za karijeru u STEM područjima. Nadam se da će djeca koja vide moju Barbie lutkicu shvatiti koliko ključna znanstvena područja pomažu svijetu oko nas”, zaključila je Gilbert.

Za svoje zasluge je Gilbert, znanstvenica na oksfordskom Institutu Jenner, dobila počasnu titulu dame, dok je direktor instituta Adrian Hill proglašen počasnim vitezom. Njezina Barbie je jedna od pet lutkica žena koje rade u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

A jeste li znali da i naša Alemka Markotić ima svoju lutku? Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr.Fran Mihaljević” u Zagrebu, koja je najširoj hrvatskoj javnosti postala poznata kao članica Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, svakako je najpoznatija znanstvenica u Hrvatskoj kad je pitanju borba protiv koronavirusa.

No, iako nije zaslužna za proizvodnju cjepivo, za razliku od Sarah, ona je svoju lutku dobila puno ranije. Naime, iako je trebao ispasti princ, Osječanka Mila Lončar, koja dočarava mnoge osobe iz javnog života, umjetnike – glazbenike, pisce, slikare, ali političare, stvorila je lutku u obliku Alemkinog lika.

Ova ilustratorica i dizajnerica osim Alemke je stvorila i cijeli niz poznatih likova kao što su Rambo i Putin, Šeks, Jovanka, Arsen, Van Gogh i Krleža, Ćiro i engleska kraljica, zbog kojih je mnogima izvukla osmijeh na lice.

Tako primjerice kod nje Sylvester Stallone nosi Rambov povez oko čela i Rockyjevu boksačku rukavicu, Clint Eastwood je u kaubojskoj pozi, Salvador Dali zavrnutih brčića visi naopako kao šišmiš, dok Van Gogh ima povez preko uha.

Naša epidemiologinja Alemka Markotić fotografirana je prilikom izložbe Milinih lutaka u Zagrebu, u kutu izloga jer “pazi na socijalnu distancu u vrijeme epidemije”.

“Prvo sam napravila jednu žensku lutku, bez identiteta, i nakon toga sam joj htjela izraditi princa. S narančastom kosom i pjegicama. Ali, kad sam pogledala, meni je on ličio na, Alemku Markotić”, otkrila je jednom prilikom Mila.

Foto: Edvard Susak/HINA/POOL/PIXSELL
Facebook Comments

Loading...
DIJELI