LAŽNE DIPLOME I MALVERZACIJE: Friganović: ‘Strašna priča ako je istinita. Važno je provjeriti sve navode i vidjeti jesu li te sestre i liječnici žrtve prevare’

Screenshot/N1

Uhićenje bivšeg rektora Sveučilišta i Kragujevcu te bivšeg dekana tamošnjeg Medicinskog fakulteta za N1 je komentirao Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.

Podsjetimo, oni su uhićeni zbog zlouporabe službenog položaja među kojima su i malverzacije vezano za diplome. Dodatni je problem u tome, što su se te diplome, izdavale i hrvatskim državljanima Hrvatske, a spomenuti dvojac je na taj način pribavio višemilijunsku korist.

“Strašna priča ako je istinita. Važno je provjeriti sve navode i vidjeti jesu li te sestre i liječnici žrtve prevare. Dakle, ne skakati na prvu već vidjeti što se doista dogodilo te napraviti kompletnu istragu”, rekao je Friganović.

Dodao je da se lako može provjeriti je li netko završio studij ili nije.

“Tko je završio studij, zna da je to lako provjerljivo. Kad idete na studij sestrinstva, morate obaviti 50 posto vježbovne nastave, obaviti stvari koje su evidentirane u indeksu i morali ste imati nekog mentora. Mislim da je to lako provjerljivo i da se diplome i akademski nazivi mogu lako provjerit. Kad pustite u zdravstveni sustav nekoga tko je možda kupio diplomu, to može biti opasno za pacijenta. Lažno stečena diploma može ugroziti zdravlje pacijenta”, naglasio je.Friganović smatra kako je vrlo važna suradnja institucija te da institucije iz Srbije trebaju pružiti potrebne podatke kako bi se sve moglo istražiti.

Osvrnuo se i na probleme u sestrinstvu, a neke je i naveo poput manjak sestara i nepriznavanje kvalifikacija.

“Sestrinstvo je plemenita profesija, ali svatko tko je na neadekvatan način stekao diplomu, treba biti sankcioniran”, zaključio je Friganović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI