LEGENDA UKRAJINSKOG NEBA: Evo kako je nastala najpoznatija priča ratnog zrakoplovstva

Foto: Twitter

Legenda o “Duhu Kijeva” proslavila je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo. Ruske snage brojčano su nadmoćnije nad ukrajinskim, a samo je “Duh Kijeva” je oborio oko 40 neprijateljskih zrakoplova, piše BBC, a prenosi N1.

“Duh Kijeva je superheroj – legenda čiji su lik kreirali Ukrajinci!”, poručili su putem Facebooka.

U ranijim izvještajima superheroj je identificiran kao 29-godišnji Stepan Tarabalka. Vlasti su potvrdile da je poginuo u borbi 13. ožujka i posthumno odlikovan medaljom Heroja Ukrajine.

Međutim, sad iz zračnih snaga naglašavaju kako “Tarabalka nije ‘Duh Kijeva’ i da nije pogodio 40 letjelica”.

Opisuju “Duh Kijeva” kao “zbirnu sliku pilota 40. brigade taktičkog zrakoplovstva Zračnih snaga, koji brane nebo nad glavnim gradom”, a ne kao jednog čovjeka. Iako dugo vremena nisu vezali “Duha Kijeva” za neko ime, Ukrajinci su učinili da priča o njemu postane viralna na društvenim mrežama.



Kao marketinški brend koristio ga je ukrajinski proizvođač zrakoplovnih modela, dok je Ukrajinka Irina Kostirenko otkrila izgled vojne značke inspirirane ovom legendom. Ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru video u kojem se slavi Tarabalkino herojstvo.

Vojni stručnjaci rekli su za BBC kako sumnjaju da je jedan pilot mogao srušiti čak 40 ruskih aviona.

Ukrajinski vojni ekspert Mihail Žirohov opisao je priču o Duhu Kijeva kao “propagandu za podizanje morala”. Govoreći za BBC iz Černihiva, rekao je da su na početku rata Rusi dominirali ukrajinskim zračnim prostorom, pa je ukrajinski pilot “mogao oboriti samo dvojicu ili trojicu”.

“Neophodno je provoditi ovakvu propagandu, jer su naše oružane snage manje, a mnogi misle da ne možemo biti jednaki njima. Ovo nam je potrebno u vrijeme rata”, kazao je Žirohov.

Činjenica da ukrajinski piloti još uvijek poriču da je Rusija potpuno ovladala njezinim nebom, leteći inferiornim, starijim MiG-ovima 29 ruskog dizajna, inspirirala je ovu modernu legendu.

Uz svu svoju vojnu moć, Rusija je imala više od dva mjeseca da sruši ukrajinsku protuzračnu obranu, a u tome nije uspjela. Ukrajinske vlasti potaknule su legendu o Duhu Kijeva samo nekoliko dana nakon početka rata.

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) prikazala je pilota borbenog aviona na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, s natpisom koji Duha Kijeva naziva “anđelom” zbog obaranja 10 ruskih zrakoplova. Međutim, nisu imenovali tog “anđela”, a mediji su kasnije objavili da je korištena fotografija stara.

Ukrajinski vojni stručnjak koji je zatražio anonimnost rekao je za BBC da je priča o Duhu Kijeva “pomogla u podizanju morala u vrijeme kada su ljudima potrebne jednostavne priče”.

Moral Ukrajine također je potaknula priča o ruskoj raketnoj krstarici ‘Moskva’.

Ukrajina je “Moskvu” – ponos ruske Crnomorske flote – navodno potopila s dva projektila Neptun. Rusija je priznala da se na brodu dogodio požar i da je brod potonuo, ali nije spomenula raketni napad.

Herojski borbeni piloti ušli su i u nacionalnu mitologiju drugih zemalja. Velika Britanija slavi hrabre pilote Kraljevskog ratnog zrakoplovstva koji su nadmudrili moćni nacistički Luftwaffe u bitci za Britaniju 1940. godine.

I sama Rusija veliča žrtve svojih pilota iz Drugog svjetskog rata, koje su Nijemci nadmašili. Neki su se namjerno zabili u neprijateljske zrakoplove nakon što su ostali bez metaka.

Legende poput Duha Kijeva nisu iznenađujuće kada se predstavljaju oprečne brojke za ruske i ukrajinske gubitke.

I Rusija i Ukrajina vrlo su tajnovite oko vlastitih gubitaka. Točne informacije je teško dobiti, jer se zrakoplovi često ruše na teritoriju pod ruskom kontrolom, a neki uspiju sletjeti u Rusiju.

Justin Crump iz sigurnosne konzultantske tvrtke Sybilline kaže da je legenda o Duhu Kijeva važna jer u našem dobu društvenih medija “ljudi trebaju mitove, heroje i legende kako bi pružili koheziju i značenje”, piše BBC.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI