Letica: Naša predodžba o Trumpu stvorena je kroz neuke ljevičarske medije

screenshot

Ivan Pernar rekao je da je Hrvatska politika spram američke sluganska

Što donosi povijesni sporazum SAD-a i Sjeverne Koreje? Zašto je američki veleposlanik u Njemačkoj poručio da želi osnažiti konzervativne snage u Europi? Izaziva li Trump globalni trgovinski rat?

O ovim temama u Otvorenom razgovarali smo s Miomirom Žužulom, bivšim ministrom vanjskih poslova, Ivanom Pernarom, potpredsjednikom Živog Zida,
Zdravkom Bušić, državnom tajnicom MVEP-a, Slavenom Leticom, sociologom,
Vladom Vurušićićem, novinarom Jutarnjeg lista  te Domagojem Hajdukovićem,  članom saborskog Odbora za vanjsku politiku (SDP).

Miomir Žužul rekao je da je ovo veliki sporazum i ozbiljan početak. U sporazumu nije napisano kada će Sjeverna Koreja početi s uništavanjem nuklearnih programa, iako je Kim rekao da će početi odmah, a Trump da će prestati s ratnim igrama u tom području. Mislim da je ovo ustupak Kini više nego Sjevernoj Koreji i mislim da nije bilo bitne uloge Kine do ovog sastanka ne bi ni došlo.

Vlado Vurušić rekao je da je Kim u kratko vrijeme izašao iz samoizolacije. Iz relativno male zemlje uspio je na jedan način prijetnjama nuklearnim oružjem i prijetnjama da može pogoditi SAD raketama, došao do toga da se snašao s tri najbitnijih čelnika u ovom trenutku. Došao je do susreta s američkim predsjednikom što u njegovoj javnosti znači puno jer je predstavljeno da Trump na neki način dolazi njemu na noge, a ne obratno  i činjenica da nitko pred ovaj sastanak nije postavio pitanje režima. Trump i SAD su legitimirale njegov režim koji je jedan od najbrutalnijih kad su u pitanju ljudska prava. Mi možemo reći da je ovo povijesni susret, a koliko će imati učinka u povijesti još ćemo vidjeti. Obojica su nepredvidljivi.

Ivan Pernar rekao je da je Hrvatska politika spram američke sluganska.Zdravka Bušić odgovorila mi je da kako Hrvatska ima samo jednu vanjsku politiku i ne slaže se da vodimo slugansku politiku prema SAD-u. Imamo dobre odnose sa SAD-om i SAD nas uvažava kao važnog partnera na ovim prostorima. Hrvatska ima dobre odnose i s Bruxellesom i s Rusijom i sa SAD-om, rekla je Bušić.

Govoreći o sporazumu Trumpa i Kim Yong-una, Letica je rekao kako treba uzimati dva aspekta. Važno je da su ga zemlje u regiji dobro prihvatile, a drugo,  taj sporazum ima točku o uklanjanju nuklearnih glava s korejskog poluotoka. To dugoročno ima važnu poruku, rekao je Letica.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj imamo demonizaciju Trumpa. Njegov rejting je trenutno 40 posto. Za usporedbu Macronov je 42 posto, Therese May 32 posto. Naša predodžba stvorena je kroz neuke ljevičarske medije koji šalju krivu sliku o Trumpovoj politici, istaknuo je Letica.

Žužul je rekao da je ekonomska situacija u SAD-u jako dobra, gospodarstvo bilježi rast i što je zanimljivo – nezaposlenost građana latinoameričkog porijekla najniža je u povijesti. Trump govori što misli, a nekad prebrzo misli. Radi ono što je u predizbornoj kampanji obećao i dobro osjeća bilo naroda, rekao je Žužul. Za sastanak Trumpa i Kim Jong-una rekao je kako je povijesni pomak.

Hajduković je rekao kako to što je Trump poseban, nepredvidljiv i netipičan, političare u Europi i svijetu čini nervoznima jer ne znaju što mogu očekivati. Pitanje je što će summit u Singapuru iznjedriti. Ovo je korak u dobrom smjeru, jedna deeskalacija odnosa. SAD i Hrvatska su oduvijek bile prijateljske zemlje, odnosi SAD-a i Europe trenutno su na kušnji, rekao je Hajduković.

Za Pernara odnos SAD-a prema Hrvatskoj očituje se u tome što su našim građanima nužne vize za ulazak u tu zemlju.
Nije Amerika kriva što imamo vize – u trenutku kad smo trebali, nismo imali biometrijske putovnice,ispravio ga je Žužul. Izrazio je nezadovoljstvo što ne postoji jedinstvena europska politika, a posebno vanjska.

Na Pernarovo izlaganje referirala se i državna tajnica. Hrvatska je odavno članica NATO-a, naše snage su respektirane, rekla je Bušić i zamolila Pernara da ne svodi odnos RH i SAD-a samo na vize.

Vurušić posljedice američke politike vidi u emigracijskom valu, koji su, prema njegovom mišljenju, izazvale akcije NATO-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI