Letica objasnio: Post-izborni stresni sindrom ili poremećaj jutro nakon

screenshot, youtube

Ugledni sociolog i sveučilišni profesor Slaven Letica ima prijedlog kako prevladati sva nezadovoljstva i sve stresove izazvane izborima – pođite u prirodu, odigrajte partiju tenisa, vodite ljubav i slušajte glazbu koja vas opušta.

Na Facebooku Letica piše:

Iza nas su, hvala Bogu, još jedni europski parlamentarni izbori. Svaki izbori, pa i ovi od jučer, izazivaju stres, da ne kažem post-traumatski stresni poremećaj ili sindrom. I to ne samo među kandidatima na izbornim listama i stranačkim vodstvima, nego i među biračima i simpatizerima pojedinih stranaka, lista, kandidata.

Tko god je sinoć pratio televizijska izviješća iz izbornih stožera stranaka lako je mogao, čak i ako je isključio zvuk, vidjeti tko je ostvario rezultate bolje od očekivanih, a tko lošije.

Izljevi osjećaja, oduševljenje, tuga, ali i nekontrolirani bijes, bili su primjetni u govorima tijela, pjesmama i tihim, tužnim „misama“ u pojedinim stožerima.
Svaki izbori, pa i ovi, pokazuju, uz to, kulturu pobjede i kulturu poraza pojedinih kandidata.



Prije puno, puno, puno godina kad je jedan hrvatski predsjednički kandidat, inače legendarni politički sužanj, pjesnik i liberal, glatko izgubio izbore od dr. Franje Tuđmana, rezignirano je izjavio kako je „razočaran hrvatskim narodom“.

Drugi su predsjednički kandidati velikih stranaka koji su gubili izbore u pravilu primjenjivali logiku: pakao su drugi, tj nisam ja kriv. Krivi su mediji, kriva je stranka ili skupina stranaka koja me je formalno podržala, ali s figom u džepu.

Prije tri godine, Američka psihologijska udruga (An American Psychological Association) provela je veliko istraživanje o „izbornom stresu“ koje je pokazalo da 52% stanovništva – bez obzira na to radi li se o republikancima, demokratima, neovisnima ili libertancima – ima stanovitu dozu pos-izbornog stresa ili stresnog poremećaja; pozitivnog ili negativnog.

Dakle, ako se jutros i danas – ponekad to potraje tjednima i mjesecima, kod kandidata i njihovih glasča koji imaju nerelana očekivanja – nešto lošije osjećate nego jučer jer ste bili volonter, simpatizer ili financijski podupiratelj neke liste koja je loše prošla na izborima – a takve su sve one koje nisu dobile barem jednog europskog parlamentarca – dobro je da znadete da je to normalno.

Normalno je ako vam nije krivo što je lista HDZ-a koju sam nazvao Listom Plenkovićevih apostola dobila 17 postotaka ili oko 40% manje glasova nego 2014.

Normalno je ako vam je krivo što hrvatski pravaši/suverenisti nisu na izbore išli sa zajedničkom listom koja bi u tom slučaju dobila tri madata.

Dobro je i ako vam nije krivo što je SDP zapravo veliki pobjednik ovih izbora, jer RH treba snažnu lijevu stranku.

Bilo bi loše za SDP da Davor Bernardić zaključi kako su četiri mandata iza kojih je tek 18.7% glasova epohalni rezultat.

On i Andrej Plenković (HDZ je osvojio 22.7%) morali bi odnijeti stručak cvijeća na grob belgijskog pravnika Victora Josepha Augusta D’Hondta (umro je 1902.) koji je osmislio sustav statističke otmice madata malim strankama koje ne poznaju izbornu statistiku te ne stvaraju predizborne koalicije nego nemilice rasiplju glaove u “škrabice” velikih stranačkih predataora.

Za sve ipak imam i lošu vijest. Uskoro dolaze predsjednički izbori, a oni u pravilu donose veći stres od ovih koje smo jučer ispratili u povijest.

Dakle, iako psiholozi, posebice oni koji se bave pozitivnom psihologijom predlažu mnoštvo strategija nošenja s post-izbornima, ali i pred-izbornim stresnim poremećajem, moj je savjet vrlo jednostavan: pođite u prirodu, odigrajte partiju tenisa, vodite ljubav i slušajte glazbu koja vas opušta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI