Liječnici protiv Vidović Krišto: ‘Građani, zanemarite njezine znanstveno neutemeljene stavove o maskama!’

Foto: Pixsell

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ocijenila je u petak da su stavovi saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto o nošenju zaštitnih maski netočni i znanstveno neutemeljeni, te su preporučili građanima da ih zanemare.

HUBOL je u objavi na facebooku  oštro osudio paušalne i stručno neutemeljene  stavove zastupnice Domovinskog pokreta Vidović Krišto koja u Saboru odbija nositi masku.

Kao kulminaciju “sage o maskama” navode njezinu “tragičnu izjavu o njemačkim liječnicima koji sve učestalije izdaju liječničke potvrde zbog toga što je nošenje maske štetno, umanjuje unos kisika i udišemo zrak koji smo ispustili iz sebe”.

HUBOL navodi da je riječ o znanstveno u cijelosti pogrešnim stavovima tobožnjih “njemačkih liječnika” koje citira saborska zastupnica.

Poručuju kako takvim javnim govorom i dezinformiranjem javnosti saborska zastupnica “nanosi nemjerljivu štetu hrvatskom stanovništvu, hrvatskim liječnicima i hrvatskim pacijentima”.



Ističu i da je dobrobit nošenja maski, osobito medicinskih, u prevenciji širenja covida-19 stručno i znanstveno dokazana. Medicinske maske mogu zaštititi one koji ih nose od infekcije SARS-Co2 virusom, te mogu spriječiti širenje virusa od onih koji imaju simptome covida-19 bolesti.

“Tvrdnje da je ‘nošenje maske štetno’ te da se nošenjem maske ‘umanjuje unos kisika’ potpuno su netočne, znanstveno su neutemeljene i sramotno je da ih kao takve iznosi saborska zastupnica”, poručuje HUBOL.

Apeliraju na hrvatsku javnost da te i takve stavove pojedinaca zanemare jer ih ne podržava zdravstvena struka niti znanstvena zajednica, a iznimno su opasni za zdravlje nacije.

Saborskoj zastupnici savjetuju da što prije posjeti jedan bolnički odjel u kojem se liječe pacijenti oboljeli od covida-19.

“Preporučujemo joj Jedinicu intenzivnog liječenja. Vjerujemo da bi nakon toga prestala postavljati suvišna pitanja o nošenju maski te da više ne bi citirala ‘njemačke liječnike””, navodi HUBOL.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI