LIJEPE VIJESTI ZA HRVATE IZVAN DOMOVINE: HRT-ov studio uskoro u Mostaru!

Robert Anic/PIXSELL

Ranije su se bošnjačke stranke protivile uspostavi zasebnog RTV kanala na hrvatskome jeziku te su se čak žalile Ustavnome sudu BiH ocjenjujući da se time ugrožava vitalni bošnjački interes.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji okuplja najveće hrvatske političke stranke u BiH, utvrdio je u petak prijedlog zakona o RTV sustavu po kojemu se predlaže osnivanje radijsko-televizijskog kanala na hrvatskome jeziku, čije bi sjedište bilo u Mostaru.

  Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić, koji je i saborski zastupnik, ustvrdio je da prijedlog zakona “odražava karakter BiH kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda i kao države sastavljene od dva entiteta”. Po njegovim riječima, prijedlog zakona predviđa ustrojavanje RTV sustava od 5 organizacijskih cjelina od postojećih BHRT-a kao državnog servisa, RTV Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu i Radio televizije Republike Srpske u Banjoj Luci te osnivanje RTV kanala Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru i javnog mrežnog operatera koji bi tehnički pomagao RTV servise.
“Ovaj RTV sustav afirmira multietnički, multikulturalni i multireligijski karakter BiH, a u isto vrijeme je integrativan u javnom prostoru BiH i nudi uspostavu koherentnog RTV sustava u BiH koji će biti financijski održiv”, rekao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH. Najavio je da će do kraja lipnja prijedlog izmjena Zakona o RTV sustavu biti upućen u parlamentarnu proceduru.
Ranije su se bošnjačke stranke protivile uspostavi zasebnog RTV kanala na hrvatskome jeziku te su se čak žalile Ustavnome sudu BiH ocjenjujući da se time ugrožava vitalni bošnjački interes.
Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a Bariša Čolak, koji je i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH, izrazio je očekivanje da će prijedlog zakona o RTV sustavu dobiti potporu u parlamentu budući stavlja u isti položaj sva tri konstitutivna naroda u BiH.
Ljubić je u izjavi za novinare najavio i da će Hrvatska radiotelevizija, prema obećanju vodećih ljudi, uskoro otvoriti studio HRT-a u Mostaru te dopisništvo u Sarajevu, kao i uvesti peti HRT-ov kanal za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI