LISICU KOJA SE ŠULJALA NAPALA SOVA UŠARA: ‘Ajme, što sam snimila!’

Foto: Pixabay

Skupina biologa krenula je u subotu navečer u noćnu plovidbu s Paga. Kada su pod Velebitom vidjeli lisicu kako se šulja po stijenama uz more, odlučili su je snimiti, piše Morski.hr.

Međutim, ono što je uslijedilo dobro ih je iznenadilo. Naime, prateći lisicu po škrapama, nisu mislili kako će se na nju odjednom obrušiti sova.

“Lisica hoda po hripama uz more i napada ju sova ušara” rekli su Katarina i Filip koji su u svjedočili noćnom napadu većeg predatora na manjeg.

“Sve se odigralo nama ispred broda, na poziciji malo južnije od Prizne”, kazao je Filip.

U videu se može čuti Katarina koja iznenađeno govori: “Ajme, što sam snimila!”, dok Filip zaključuje kako je lisica teška barem četiri kilograma.



Kako se čini na videu, lisica je preživjela napad, iako nije poznato s kakvim posljedicama.
Inače, crvena lisica je u srednjoj Europi jedini predstavnik ove grupe životinja, pa je najčešće poznata samo kao “lisica”. U Europi je najrašireniji divlji predstavnik porodice pasa, a njezina težina kreće se između šest i deset kilograma. Lisice najčešće noću idu u lov i to u pravilu same. Hrane se pretežito glodavcima, ali i svim vrstama drugih malih životinja, biljkama te strvinom.

Sova ušara je, pak, naša najveća sova, a pripada i grupi najvećih sova na svijetu. Najveća zabilježena težina ušare je 4,6 kilograma, a raspon krila joj je fascinantnih 1,90 metara. Voli kamena šumovita područja koja su pomiješana s otvorenim niskim raslinjem i travom. Hrani se miševima, štakorima, zečevima i sličnim manjim životinjama, a plijen su joj nerijetko ježevi, divlje mačke te kao i u ovom slučaju, mlade lisice.

Video napada sove na lisicu pogledajte ovdje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI