LISTA JE DOISTA POZAMAŠNA: Samo ih je troje preživjelo čistku! Pobrojali smo ministre koji su morali otići s funkcije

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest kako možda i najbolji ministar u Vladi Andreja Plenkovića, Zdravko Marić odlazi s mjesta ministra financija i to kako je naveo iz osobnih razloga. Kako se doznaje Marić je o svemu obavijestio premijera još prije nekoliko tjedana.

Marić je uz Olega Butkovića  bio najdugovječniji ministar u Vladi Andreja Plenkovića. Marko Primorac trebao bi biti njegov nasljednik i bit će predložen za novog ministra financija. Marić je čak 17. ministar koji je otkad je Plenković zasjeo na premijersku funkciju 2016. godine, napustio svoju funkciju. To je doista pomalo nevjerojatan broj.

Uz Plenkovića su do danas tako u Vladi ostali samo Tomo Medved, Oleg Butković te Nina Obuljen Koržinek.

Pobjedom na parlamentarnim izborima 2016. godine, HDZ je ponovno dobio priliku sastaviti Vladu, nakon teških pregovora oko koalicije ušlo se u Vladu s Mostom koja čini se od samog početka nije funkcionirala. Nakon šest mjeseci na čelu Vlade, usred sjednice Vlade Plenković je smijenio četiri ministra iz kvote MOST-a, Vlahu Orepića, Antu Šprlju, Slaven Dobrovića i Ivana Kovačića. A sve je kulminiralo zbog upravo Zdravka Marića i slučaja Agrokor, premijer je pošto-poto želio sačuvati Marića na mjestu ministra financija, unatoč velikim udarima kako oporbe tako i kolega i koalicijskih partnera MOST-a koji su Marića napadali zbog njegovih poslova vezanih uz Agrokor. Bio je to doista veliki potres u Banskim dvorima na samom početku premijerskog mandata Andreja Plenkovića. Umjesto MOST-a u Vladu i vladajuću koaliciju ušao je HNS-a te je time premijer kupio mir.

No bio je to tek početak odlazaka iz Vlade. Sredinom 2017. godine otišao ministar znanosti, obrazovanja i sporta  Pavo Barišić, i to na valu prosvjeda oko 20 tisuća ljudi koji su na ulicama Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka i drugih gradova tražili nastavak kurikularne reforme.  Potom su Banske dvore napustili i tadašnji ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier i njegova nasljednica na toj funkciji Marija Pejčinović-Burić.



Veliki potres je nastao i kad je s funkcije ministrice gospodarstva morala otići Martina Dalić, bio je to prije svega udar na premijera Plenkovića, tražena je i njegova ostavka pa je Dalić otišla da bi spasila fotelju samog premijera.

U nabrajanju odlazaka iz Vlade stigli smo do tadašnjeg ministra Uprave Lovre Kuščevića.  današnji USKOK-ov optuženik, a od 19. listopada 2016. do 9. srpnja 2019. pouzdani Plenkovićev ministar u Vladi. Uslijedila je potom ostavka tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića, upravo zbog afere s imovinom.

Ništa manje jako i uz veliki odjek u javnosti sa funkcije ministarice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je otišla Nada Murganić. Njen tadašnji zamjenik, državni tajnik za demografiju Marin Strmota održao je dramatičnu press konferenciju usred koje je podnio ostavku potpuno rezigniran i nezadovoljan demografskom politikom Vlade a koja se osjeća i danas, posljednji popis stanovništva to je zorno pokazao.

Posebna je pak priča Gabrijela Žalac, ona je možda najviše od svih bila na udaru brojnih afera zbog kojih je morala otići iz Vlade iako je i nju premijer Plenković jako branio. Prošle godine se pričalo o njoj jer je prvo autom udarila djevojčicu u Vinkovcima, da bi se onda otkrilo da je vozila iako joj je vozačka dozvola istekla 2016. godine. Potom se otkrilo da je upletena i u u aferu Software zajedno sa svojom dobrom prijateljicom Josipom Rimac zbog čega je bila i uhićena.

Tomislav Tolušić također je pod teretom afera morao napustiti Vladu. Danas je na udaru europskih istražitelja zbog primljenih milijuna iz programa vinska omotnica, a na udaru je i domaćih istražitelja zbog namještanja potpora i poticaja u 2018. godini, zbog čega je uhićen i ministar Darko Horvat.

Premijer Plenković morao je razriješiti dužnosti i ministra zdravstva Milana Kujundžića. Smjena je uslijedila kao rezultat nekretninskih afera koje Kujundžić nije znao objasniti.

Ministar obrane Damir Krstičević pak otišao je s funkcije nakon pada vojnog školskog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra. No, ono što mu je definitivno ‘presudilo’ je neuspjeli natječaj nabavke borbenih aviona koji je tada neslavno završio, a zbog čega je Krstičević imao i ispad u Saboru kad ga je maketom aviona koju mu je donio i odlučio predati iznervirao SDP-ov Franko Vidović, pa je Krstičević demonstrativno maketu bacio na pod.

Plenković se lani morao odreći i Darka Horvata, i to na na pomalo spektakularan način. Policija, DORH i USKOK nikada do sada nisu pokrenuli službenu istragu protiv aktivnih članova Vlade, odnosno ministara i potpredsjednika Vlade, a kamoli da je policija odvela ikada nekoga od njih dok su još u Vladi. Sve se odvilo u rano jutro kad su mu pokucali na vrata policija i Uskok.

Posljednji u nizu odlazaka iz Vlade su oni Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića. I oni su pod sumnjom na iste radnje za koje se uhitilo i zbog čega se sumnjiči Darka Horvata. 

Hoćemo li dočekati još iznenađenja po pitanju odlazaka iz Vlade ostaje da vidimo, no kako se stvari odvijaju taj scenarij nas do novih parlamentarnih izbora zaista ne bi niti najmanje začudio.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI