LJETO JE PRED VRATIMA, STIŽE NAM PRVI TOPLINSKI VAL: Evo što treba učiniti da ne dođe do toplinskog udara

Pixabay

Temperature su sve više, ljeto nam je pred vratima…

U Hrvatsku bi početkom sljedećeg tjedna trebao stići prvi toplinski val. Kako ističu, živa u termometru mogla bi se penjati i do 35 stupnjeva. Kako se primjereno štiti od vrućine, kakvu hranu konzumirati i kako tempirati naše klima-uređaje za Dnevnik N1 govorila je Dejana Martinić, voditeljica smjene zagrebačke Hitne pomoći.

Liječnica ističe da, ako je to moguće, ne treba izlaziti iz kuće u središnjem dijelu dana što znači između 10 i 17 sati.

“Radnoj populaciji je to nemoguće, ali ako već izlaze van potrebno se adekvatno odjenuti (prozračnija odjeća), staviti kapu na glavu i ako je moguće zaštititi oči. Vrlo bitna je i prehrana – lagana prehrana, puna voća i povrća. Potrebno je uzimati dovoljno tekućine, ali nije dovoljna samo voda. Uzimanjem vode gube se oni naši bitni minerali važni za funkcioniranje, zato je preporuka da se uzimaju izotonični napici. Treba izbjegavati alkohol i smanjiti unos kofeina”, rekla je Martinić.

Dodala je kako nije pametno spustiti temperaturu na klima uređaje na najniže vrijednosti jer nastupi toplinski šok kad izađemo van.



“Neke preporuke su da temperatura u prostoriji kojoj boravimo bude otprilike sedam stupnjeva niža nego ona vani. Naravno da se građani većinom toga ne pridržavaju, ali trebalo bi to svesti na neke što je moguće primjerenije vrijednosti”, istaknula je.

Napomenula je da bi se osobe koje uzimaju neku kronično terapiju trebale pridržavati uzimanja terapije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI